Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis joi înaintarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, informează producătorul de energie.
Decizia a fost determinată de situaţia financiară a Electrocentrale Bucureşti SA şi datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse, situaţie generată, potrivit ELCEN, de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET Bucureşti.
Alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată în această iarnă, chiar dacă ELCEN şi RADET vor intra în insolvenţă, atâta vreme cât va exista o coordonare între ELCEN, RADET şi Primărie, a declarat Dan Agrişan, membru în Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). El a precizat că, în cursul după-amiezii de joi, Consiliul de Administraţie al ELCEN se va întruni pentru a discuta care sunt soluţiile pe care le poate aborda compania după decizia RADET de a-şi cere insolvenţa, una dintre soluţii fiind intrarea în insolvenţă inclusiv a ELCEN.
"S-a făcut o analiză a situaţiei, analiză pe care o vom discuta după-amiază în CA. Se vor analiza mai multe opţiuni. Cu siguranţă, o să fie pe masă toate soluţiile. Dacă ELCEN nu ar intra în insolvenţă, ar fi într-o situaţie şi mai dificilă decât dacă ar intra", a susţinut Agrişan, potrivit Agerpres.
El a explicat ce ar însemna pentru ELCEN intrarea în insolvenţă: "Se vrea o protecţie temporară cu privire la datoriile din trecut şi o obligaţie de a fi foarte corecţi şi exacţi cu privire la plata datoriilor curente, precum şi o posibilitate de reorganizare în viitor. Depinde destul de mult de modul în care ne vom sincroniza cu RADET şi cu primăria, să nu existe o relaţie tensionată. Suntem dependenţi unii de alţii, suntem conştienţi de acest lucru, nu vrem să murim împreună, ci să furnizăm căldură şi apă caldă Bucureştiului. Deci, este esenţială o bună coordonare şi o bună comunicare cu dumnealor, chiar dacă suntem pe poziţii divergente", a spus Dan Agrişan.
Întrebat dacă situaţia actuală poate ameninţa alimentarea cu energie termică în această iarnă pentru locuitorii Capitalei, Agrişan a susţinut că acest lucru depinde de modul în care se coordonează toţi actorii de pe lanţul de producere şi furnizare a căldurii.
"Riscul ca alimentarea să fie ameninţată există în fiecare an, dar nu depinde în totalitate de noi. Nu văd un risc mai mare în momentul de faţă, dacă ne coordonăm cu primăria şi cu RADET. Am convingerea că îşi vor asuma posibilităţile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred că vor fi probleme, soluţii există şi din partea dumnealor. Nu am văzut vreo dorinţă de a lăsa responsabilitatea pe umerii altora", a subliniat reprezentantul ELCEN.
Potrivit acestuia, intrarea în insolvenţă a RADET înseamnă o încercare de rezolvare a situaţiei care trenează de câţiva ani cu privire la lanţul datoriilor din acest sector.
"Gestul acesta de a introduce RADET în insolvenţă este un gest care cu siguranţă ne impactează pe noi şi ne obligă să luăm nişte măsuri, însă este un gest care poate fi catalogat şi drept curajos. Înseamnă să-ţi asumi să rezolvi o problemă. Este de apreciat faptul că, după atâţia ani, s-a hotărât cineva să încerce să pună punct unei poveşti şi să înceapă altceva. Sper ca această hotărâre şi responsabilitate să caracterizeze şi conducerea primăriei şi a RADET în continuare şi să înţeleagă că este un prim pas pe un drum destul de dificil, dar, odată intrat pe el, nu se mai poate întoarce", a completat Agrişan.
Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Primarul General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a precizat, joi, că decizia de intrare în insolvenţă a RADET reprezintă o cale de protejare a intereselor bucureştenilor, în sensul asigurării furnizării de agent termic până la soluţionarea problemei datoriilor faţă de ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din Capitală.
"Am văzut că sunt diverse persoane care aruncă pe piaţă tot felul de zvonuri false cu scopul de a crea o stare de panică în rândul cetăţenilor din Bucureşti. Vreau să precizez foarte clar că intrarea în insolvenţă a RADET reprezintă o cale sigură de protejare a bucureştenilor. Această decizie a fost luată în urma somaţiilor repetate primite din partea ELCEN cu privire la plata datoriei istorice. Intrarea în insolvenţă reprezintă o metodă legală prin care se asigură protecţia de diverşi creditori şi permite firmei să îşi continue activitatea pentru a-şi putea achita datoriile. Mesajul meu către bucureşteni este că vor avea apă caldă şi agent termic fără întrerupere", a subliniat primarul general, care a mai adăugat că decizia intrării în insolvenţă a RADET a fost salutată şi de ministrul Energie, Victor Grigorescu, şi de vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă.
Gabriela Firea a subliniat că insolvenţa RADET nu va afecta în niciun fel derularea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene de către muncipalitate, în vederea reabilitării sistemului de termoficare: "Un alt zvon aruncat cu rea-intenţie în spaţiul public este că intrarea în insolvenţă ar afecta accesarea de către municipalitate a fondurilor europene disponibile pentru reabilitarea sistemului termic din Capitală. Este un zvon fals. Accesarea fondurilor europene nu va fi afectată în niciun fel. Eu am fost la Bruxelles şi am discutat toate aceste aspecte cu oficialii europeni. Am reuşit să reintrăm în calendar după ce fostul primar Sava lăsase totul baltă cu riscul de a pierde aceste sume foarte importante. Cu aceşti bani vom putea redimensiona conductele de termoficare, ceea ce va însemna o reducere semnificativă a pierderilor din reţea şi implicit o scădere a facturilor plătite de bucureşteni", a subliniat Gabriela Firea.
Edilul a mai precizat că datoria istorică a RADET nu este înregistrată în contabilitatea Primăriei Generale, drept pentru care achitarea acesteia de către municipalitate ar constitui o ilegalitate.
"Sunt tot felul de politicieni care încearcă să profite de situaţia dificilă a RADET şi cer Primăriei să plătească datoria istorică a regiei. Le spun şi lor, îi informez şi pe bucureşteni că o astfel de plată ar fi ilegală, pentru că datoria nu e înregistrată la primărie. Noi am făcut ceea ce este legal: am plătit la zi subvenţiile restante din luna aprilie, neachitate de fosta administraţie şi am făcut şi investiţiile prevăzute pentru reparaţiile şi avariile la reţeaua de termoficare", a spus primarul general.
Insolvenţa RADET, declarată de Primăria Capitalei, se va rostogoli, ca un bulgăre de zăpadă, peste Elcen şi Romgaz, ne-a spus, miercuri, Gabriel Dumitraşcu, fostul preşedinte al RADET, care consideră că decizia de ieri a Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost luată "pe picior".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2016, 07:42)
Iauzi Oprescule!
2. tare sunt curios
(mesaj trimis de Obama în data de 23.09.2016, 09:34)
daca dna Gabi se va pricepe sa iasa din aceasta incurcatura, nu doar cu gura, ci si cu faptele.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2016, 10:16)
Nu trece o zi fara ca firea sa debiteze alte porcarii. Pleaca naibilui pana nu faci si mai mult rau.