Portalul de informaţii în energie Europower susţine că energia electrică ar urma să fie gratuită luni în primele două mari oraşe din Norvegia, Oslo şi Bergen, aceasta fiind o consecinţă neaşteptată a precipitaţiilor abundente care au căzut luna trecută, relatează Agerpres.
Într-o ţară unde aproape toată energia electrică este produsă în hidrocentrale, preţul unui kilowatt-oră este corelat cu nivelul precipitaţiilor. Consecinţa, cu cât plouă sau ninge mai mult, cu atât barajele hidrocentralelor sunt mai pline şi electricitatea este mai ieftină.
Furtuna Hans a adus ploi intense şi furtuni violente în Suedia şi Norvegia, în luna august, iar unul dintre efecte a fost umplerea barajelor hidrocentralelor în anumite regiuni ale Norvegiei.
Rezultatul, preţul spot al unui kilowatt-oră, înainte de taxe şi tarife de reţea, ar urma să oscileze luni între 0 şi minus 0,3 coroane norvegiene (minus 0,03 eurocenţi), în capitala Oslo şi la Bergen, al doilea mare oraş din Norvegia, potrivit Europower.
Un preţ negativ la energie electrică înseamnă că producătorul îl plăteşte pe consumator pentru a-şi vinde electricitatea produsă.
"Producătorii (-de electricitate-nr.) au explicat în trecut că preferă mai degrabă să producă atunci când preţurile sunt uşor negativ decât să adopte măsuri pentru a opri producţia", precizează Europower.
Chiar dacă preţul spot este uşor negativ în anumite regiuni din Norvegia, care este împărţită în mai multe zone tarifare, companiile încasează în special banii care au legătură cu certificatele de energie verde.
Potrivit Europower, este pentru a doua oară când preţurile la energie electrică au coborât în teritoriul negativ în Norvegia, prima dată fiind pe data de 8 august, imediat după furtuna Hans.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2023, 18:59)
La mujici doar PIB-ul si nivelul de trai coboara in "teritoriu negativ" ca de electricitate, oricum nu au auzit:-)