Electricitatea s-ar putea scumpi cu peste 5%

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iunie 2008

Preţul reglementat al energiei electrice va creşte cu mai mult de 5% de la 1 iulie, susţine Viorel Alicuş, directorul general al Departamentului Preţuri şi Tarife în domeniul Energiei Electrice din cadrul ANRE (reglementatorul pieţei). Domnia sa susţine că această majorare este cauzată, în principal de creşterea costurilor de producţie determinate de depăşirea cotei de emisii de dioxid de carbon de către unii producători.

Reprezentantul ANRE a mai declarat, citat de Rompres: "Creşterea nu va fi mai mare de 10 procente. Deocamdată nu am luat o decizie privind procentul de majorare a preţului reglementat al energiei electrice, întrucât s-a creat un dezechi­libru în sistem, prin faptul că unii producători depăşesc cotele de emisii de dioxid de carbon, ceea ce duce la creşterea costurilor". Viorel Alicuş nu a precizat, însă, care dintre producători se confruntă cu astfel de probleme, arătând că reprezentanţii comitetului de reglementare din cadrulANRE nu au finalizat evaluarea aces­tora şi impactul asupra preţului final.

Potrivit lui Alicuş, majorarea cos­turilor de producţie a electricităţii este cauzată şi de preţul mare la gazele naturale şi la cărbune, materii prime pentru termocentrale.

La mijlocul lunii aprilie, vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş, avertiza că preţul electricităţii va creşte semnificativ de la 1 iulie, din cauza costurilor cu emisiile de dioxid de carbon. Ultima modificare a tarifelor plătite de populaţie pentru energia electrică a fost operată la 1 aprilie 2007, când preţul a crescut, în medie, cu 3,95%. Deşi, în urma secetei din vara trecută, care a dus la creşterea costurilor de producţie, mai mulţi operatori au cerut majorări de tarife, conectarea la sistemul energetic naţional a celui de-al doilea reactor de la Cernavodă, în toamna 2007, a compensat aceste creşteri.

Potrivit Planului Naţional de Alocare al certificatelor de emisii a gazelor cu efect de seră. Plafonul pentru anul 2007 alocat României este de 74,8 milioane de certificate de emisii, iar media anuală, pentru perioada 2008 - 2012 este de 75,9 milioane de certificate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb