Electroprecizia Săcele vrea să pătrundă pe pieţele din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 25 martie 2013

Electroprecizia Săcele vrea să pătrundă pe pieţele din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii

Firma a încheiat anul 2012 cu un profit dublu la o cifră de afaceri în scădere cu 4,8%

Compania Electroprecizia Săcele a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 136,858 milioane de lei, în scădere cu 4,8% faţă de rulajul din 2011, când valoarea afacerilor ajunsese la 143,774 milioane de lei. Cu toate acestea, însă, profitul companiei s-a dublat, crescând de la 4,228 milioane de lei la 8,019 milioa­ne de lei. "Deşi anul care a trecut a fost un an dificil din punct de vedere al contextului economic, cu o scădere a cererii pe pieţele externe, după ce în 2011 înregistrasem creşteri, am reuşit nu doar să ne menţinem profitabili, ci chiar să obţinem cel mai bun rezultat din ultimii 8 ani", ne-a declarat Dumitru Matei, directorul general al companiei.

Trei sferturi din cifra de afaceri a societăţii braşovene a fost realizată la export, principalii clienţi fiind ABB, Sorea, Bosch Germania, Agora Ungaria , Argo Hytos Cehia, Multi - TOOL Danemarca, în timp ce la intern principalii clienţi sunt PSI Control Râşnov, Autocora, Paps, Lauralex, Rikami, Elpimar, Maviprod, Sfera, Dedeman, Limercur sau Baumax.

"Se pare că nici anul 2013 nu va fi un an uşor, dar măsurile pe care le luăm în continuare pentru creşterea productivităţii, stimularea performanţei, investiţiile productive şi construirea unei echipe de profesionişti motivaţi şi competenţi în toate firmele grupului ne fac să fim optimişti cu privire la viitorul Electropreciziei", a mai declarat Matei.

În condiţiile în care zona Euro se confruntă cu dificultăţi economice, conducerea companiei vizează pieţe precum Ucraina, Orientul Mijlociu sau nordul Africii, "unde am iniţiat unele contacte şi am participat la primele târguri de specialitate".

"Pe piaţa internă, pe segmentul echipamentelor auto, unde până acum 10-15 ani eram lideri de piaţă, vânzările noastre sunt în scădere datorită faptului că produsele noastre sunt dedicate unor tipuri de autovehicule ce nu se mai fabrică (Dacia, tractoare, Aro). Investiţiile necesare în acest domeniu pentru a redeveni un furnizor important pentru companii ca Dacia sau Ford sunt uriaşe, iar rezultatele din ultimii 10 ani nu au permis finanţarea acestora din resurse proprii şi nici atrase", mai precizează directorul firmei.

Investiţii în utilaje de ultimă generaţie

Administratorii companiei vor propune acţionarilor pe 24 aprilie, în cadrul Adunării generale, aprobarea unui program de investiţii care ar marca o premieră pentru uzină. Compania intenţionează să se doteze cu utilaje pentru prelucrări mecanice de ultimă generaţie, ceea ce ar creşte calitatea produselor şi serviciilor oferite, precum şi competitivitatea societăţii. "Este o decizie importantă care semnifică o schimbare de optică din punct de vedere investiţional. Repararea unor utilaje vechi, uzate fizic şi moral, nu mai reprezintă o soluţie", spune Matei.

Acesta a mai amintit şi de proiectul Centralei Hidroelectrice de Mică Putere care va fi dezvoltată de societate lângă Barajul Tărlung, precum şi de investiţiile în reabilitări energetice de clădiri şi hale de producţie, investiţii tehnologice pentru creşterea eficienţei energetice etc.

"Tehnic vorbind, microhidrocentrala are ca obiectiv realizarea unei capacităţi de producţie a energiei electrice care să valorifice potenţialul hidroenergetic datorat căderii brute între priza de captare a apei brute şi staţia de tratare a apei Săcele. Practic, pentru Electroprecizia este un proiect strategic a cărui realizare ne va oferi o protecţie împotriva creşterilor preconizate a costurilor cu energia electrică, menţinerea competitivităţii produselor şi serviciilor pe care le oferim şi, foarte important, protejarea locurilor de muncă din Electroprecizia unde lucrează peste 1.200 de persoane", a mai spus sursa citată.

Proiectul face parte dintr-un plan de dezvoltare durabilă a zonei, iniţiat şi coordonat de către Clusterul ETREC, cluster în care sunt parteneri Consiliul Judeţean Brasov, Primăria Săcele, Universitatea Transilvania, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, şi care, printre direcţiile principale de acţiune, îşi propune dezvoltarea sistemelor energetice alternative. Construcţia acesteia va fi finalizată în trimestrul 3 din 2014. Hidrocentrala necesită investiţii de peste trei milioane de euro şi va avea o putere instalată de 1,4 MW, iar producţia de energie estimată este de 6.718 MWh/an.

"În acest moment avem studiul de fezabilitate întocmit şi am depus cererea de avizare către Apele Româ­ne, unde din păcate întâmpinăm greutăţi în eliberarea acestuia. În schimb, avem susţinerea autorităţilor locale şi judeţene care au înţeles nu doar importanţa acestui proiect pentru noi ca societate, ci şi pentru comunitatea din Săcele şi din Braşov", a mai spus Dumitru Matei.

Compania are în prezent 1.200 de angajaţi, dar "în cursul acestui an, în funcţie de comenzile şi de necesităţile grupului, acest număr se va schimba". "Trebuie ţinut cont şi de faptul că nu doar numărul contează, ci şi structura personalului. De aceea este posibil să angajăm în unele categorii de personal şi să ajustăm în altele. Oricum, în primele luni din 2013 în grupul Electroprecizia am angajat circa 30 de persoane cu competenţele necesare activităţilor din grup. Este important de menţionat faptul că începând cu anul 2012 sistemul de salarizare în grupul Electroprecizia este unul bazat pe performanţă", a mai spus directorul general al societăţii.

Compania este controlată de societatea Intercom Sfântu Gheorghe care deţine 49,69% din capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb