Dubla susţinere din partea Ministerului Comunicaţiilor şi a Fondului Proprietatea, pentru procesul de capitalizare al Poştei, exprimă un semnal clar de încredere în viitorul companiei, a declarat, vineri, Elena Petraşcu, Directorul General al Companiei Naţionale Poşta Română.
"Capitalizarea cu 170 de milioane de lei este o gură de oxigen pentru o companie care se luptă cu probleme istorice lăsate în urmă de echipe de management care nu şi-au făcut datoria", a precizat directorul general, adăugând: "În perioada imediat următoare, aceşti bani ne ajută să stingem o parte dintre datorii, dar în acelaşi timp să iniţiem proiecte noi, centrate fix pe nevoile clienţilor noştri".
Potrivit Ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în bugetul de stat pe 2017 sunt prevăzute credite bugetate în suma de 170.000 de mii de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare.
Recent, Ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, a solicitat şi implicarea Fondului Proprietatea (FP) în procesul de capitalizare a Poştei Române.
"Noi avem un calendar foarte strict de acţiuni pentru a realiza capitalizarea CNPR şi ne vom ţine de el. Situaţia dificilă în care se află Poşta Română trenează deja de prea mult timp, iar propunerea pe care v-o fac acum este de a lucra împreună pentru a ajunge cât mai repede la un acord pentru capitalizare", le-a spus Lucian Şova reprezentanţilor Fondului Proprietatea.
Johan Meyer, co-manager de portofoliu al FP, a precizat că Fondul Proprietatea recunoaşte nevoia companiei de a fi recapitalizată şi susţine acest demers.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%.
• Petraşcu a făcut plângere penală împotriva fostei conduceri de la Poştă
Elena Petraşcu a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare, în urma neregulilor găsite trimiţând o plângere penală către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei.
Noua şefă a Poştei Române a declarat, citată de news.ro, că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinaţi majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri.
Din raportul corpului de control a reieşit că fostele conduceri se fac vinovate de faptul că acea capitalizare a Brokerului nu a mai avut loc: Alexandru Petrescu, Andrei Stănescu, Viorel Motoroiu, Cătălin Radu, Benoit Pleska, Dante Stein, Bogdan Patriniche, Bogdan Matei.
Plângerea penală se îndreaptă, între alţii, împotriva lui Alexandru Petrescu, fost director general al Poştei şi fost ministru al Economiei şi pentru Mediul de Afaceri, dar şi împotriva lui Dante Stein, fost consilier onorific al premierului Victor Ponta şi fost preşedinte CA al Poştei.
"În anul 2015, Consiliul de Administraţie al companiei a hotărât majorarea capitalului social al filialei cu 1,8 milioane lei, în două tranşe a câte 900.000 lei, în martie 2015 şi în septembrie-decembrie 2015 (când director general era Alexandru Petrescu, n.r.). Deşi banii s-au dat cu destinaţia precisă de majorare a capitalului social al acestei filiale, capitalizarea nu a fost pusă în practică", a declarat Elena Petraşcu. Managementul, împreună cu Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor Broker-ului, au decis să utilizeze banii în alte scopuri, de exemplu pentru plata salariilor. "Mai precis, a fost deturnare de fonduri", adaugă directorul general al Poştei Române.
Dacă Broker de Asigurare s-ar repune pe picioare, ar reprezenta o şansă de relansare pentru Poştă, asemeni modelului italian, consideră Elena Petraşcu, adăugând: "Având în vedere că banii daţi în 2015 pentru majorarea capitalului social nu au mai ajuns acolo, am purtat discuţii cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Ministerului Comunicaţiilor, ca să vedem ce se poate face legat de acele sume", precizează şeful Poştei.
Petraşcu a făcut plângere penală şi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. De asemenea, Poşta a avut, recent, o şedinţă a Consiliului de Administraţie, în care a solicitat o nouă majorare a capitalului social, cu 1,5 milioane lei.
Petraşcu speră ca Registrul Comerţului să înregistreze majorarea de capital social în următoarele două săptămâni.
De altfel, ANAF pusese poprire pe toate conturile filialei, din cauza datoriilor, poprire care ulterior a fost ridicată.
Printre altele, contractele şi discounturile oferite de Poşta Română vor fi renegociate, după cum a spus Elena Petraşcu, care a precizat şi că vor fi modificate tarifele practicate de societate: "Avem tarifele greşite, care nu se bazează pe costuri reale. În acest moment am înfiinţat un grup de lucru din toată ţara, care lucrează exact pe zona de tarifare".