Elena Tatomir, MADR: "Varianta oficială a PNDR ajunge la Comisia Europeană în iunie"

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 27 februarie 2014

România va trimite Comisiei Europene propunerea oficială pentru noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) până la finalul primului semestru, în iunie, după ce va fi prezentat şi discutat la nivelul întregii ţări, a declarat, ieri, şeful Direcţiei Politici Agricole şi Strategii din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, într-un forum de specialitate. "Nu putem să trimitem un document, dacă nu este agreat de toată lumea şi, implicit, de fermieri. Această dezbatere publică a noului program dă posibilitatea tuturor să fie în cunoştinţă de cauză în ceea ce urmează să investească dacă măsurile sunt adecvate pentru nevoile lor", a spus Elena Tatomir.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat săptămâna aceasta versiunea consultativă a fişelor măsurilor de finanţare a investiţiilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 şi, de săptămâna viitoare, vor începe consultările în cadrul unor grupuri de lucru cu toţi actorii implicaţi în dezvoltarea viitorului program.

Potrivit documentului, pe noul PNDR vor fi disponibile 8,015 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), aceste sume fiind orientate către 14 măsuri principale.

Sumele cele mai importante vor fi alocate către măsura privind investiţiile în active fizice, care are prevăzute fonduri de 2,057 miliarde de euro cu submăsurile dedicate modernizării fermelor, procesării şi infrastructurii, dar şi către măsura privind dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor cu circa 800 de milioane de euro. Jumătate din această sumă va merge către instalarea tinerilor fermieri. De asemenea, măsura privind serviciile de bază şi reînnoirea satelor în mediul rural are alocată o sumă de 1,1 miliarde euro, iar măsurile de mediu şi climă - 2,38 de miliarde de euro.

Nu în ultimul rând, prin noul PNDR se doreşte promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicat în cadrul căruia vor fi alocate 260 de milioane de euro. Conform doamnei Tatomir 25% din plantaţiile pomicole din ţara noastră sunt îmbătrânite. Domnia sa a precizat şi faptul că parcul de maşini agricole are de asemenea nevoie de investiţii substanţiale, astăzi unui tractor revenindu-i 52 de hectare de încărcătură.

APIA a semnat convenţii cu 14 bănci pentru garantarea creditelor agricole

APIA a autorizat şi efectuat plăţi în conturile beneficiarilor, în valoare de 3,63 miliarde lei (814,05 milioane euro), de la începutul anului şi până în prezent, potrivit Cristinei Constantinescu, director în cadrul agenţiei.

"Totodată, băncile au înţeles că finanţarea unor credite garantate în agricultură reprezintă o oportunitate, motiv pentru care 14 dintre instituţiile de credit au încheiat convenţii cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA)", a mai declarat Cristina Constantinescu. Domnia sa a precizat că până în momentul de faţă APIA a efectuat plăţi în valoare de 845 milioane de euro din totalul de 2, 5 miliarde de euro, alocat acestui an. În ceea ce priveşte subvenţiile pentru motorină, Elena Tatomir a menţionat că valoarea acestora va creşte şi în funcţie de modificările la noul Cod Fiscal. În prezent acestea sunt de 1,39 lei / litru urmând ca aceasta să crească la 1,46 lei/litru, în aprilie şi la 1,78 lei/litru în septembrie-octombrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb