Fondul american de investiţii "Elliott Management" va încerca să-l înlocuiască pe preşedintele producătorului olandez de vopsea şi chimicale "Akzo Nobel" NV, fiind nemulţumit de modul în care acesta abordează ofertele de preluare primite de la rivalul american "PPG Industries" Inc.
Luna trecută, "Akzo Nobel" a respins două oferte primite de la PPG şi a refuzat noi discuţii cu societatea americană. Cea mai recentă propunere a fost de 22,5 miliarde de euro, în acţiuni şi numerar, şi a venit după o ofertă anterioară de 20,9 miliarde de euro. "Akzo Nobel" nu a fost de acord cu ofertele nesolicitate, considerându-le că subevaluează în mod substanţial compania.
"Elliott Management", fondul speculativ creat de miliardarul Paul E. Singer, a făcut presiuni asupra companiei olandeze cu privire la o fuziune încă de la prima ofertă lansată de PPG, la începutul lunii martie.
După ce a refuzat ofertele, "Akzo Nobel" a mai spus că PPG nu a făcut niciun pas ca să rezolve aspectele antitrust şi să înlăture şi alte temeri legate de concurenţă. PPG are în portofoliu brandurile Glidden, Olympic şi Pittsburgh Paints.
Ieri, compania "Akzo Nobel" a informat că a fost înştiinţată de faptul că un grup de acţionari, condus de "Elliott", vrea să convoace o reuniune specială pentru înlocuirea preşedintelui "Akzo Nobel", Antony Burgmans.
"Elliott", care are o deţinere de peste 3% la "Akzo Nobel", a confirmat, separat, că solicitarea privind reuniunea a fost făcută luni, iar acţionarii care controlează peste 10% din titlurile "Akzo Nobel" susţin convocarea reuniunii.
"Akzo Nobel" va lansa un răspuns oficial la această cerere în 14 zile, aşa cum prevede legea în Olanda.
"Akzo Nobel" a precizat: "Board-ul de supraveghere consideră că înlăturarea domnului Burgmans ar fi un act iresponsabil, disproporţionat, dăunător şi nicidecum în interesul companiei, al acţionarilor şi altor părţi implicate. Prin urmare, ordinea de zi propusă privind înlăturarea domnului Burgmans va fi respinsă".
Pe de altă parte, compania olandeză a mai dezvăluit că "Elliott" ar fi intenţionat să trimită în mod privat, către PPG, informaţii care pot influenţa preţul acţiunilor, drept pentru care s-a adresat autorităţilor de reglementare din Olanda.
Ca răspuns, "Elliott" a anunţat că îşi cunoaşte obligaţiile de pe segmentul de reglementare, inclusiv pe cele care au legătură cu influenţarea preţurilor.
"Akzo Nobel" a mai solicitat ca "Elliott" şi PPG "să clarifice relaţia şi istoria comunicărilor dintre cele două companii".
Dacă "Akzo" şi PPG şi-ar combina operaţiunile, tranzacţia ar fi atent analizată de autorităţile de reglementare din SUA şi Europa, întrucât ar aduce laolaltă primii doi mari producători mondiali de vopsea. Aceştia au cote majoritare de piaţă în numeroase ţări din Europa.
Dar, o eventuală preluare a "Akzo" de către PPG pare că nu este dorită la nivel politic, în Olanda. Administraţiile locale din Gelderland, Overijssel, Groningen şi Zuid-Holland, unde compania olandeză are 14 unităţi de producţie, au avertizat că această posibilă preluare ameninţă 5.000 de locuri de muncă din provincii, posturi care sunt extrem de necesare.