Turbulenţele din sectorul bancar se pot extinde în piaţa locuinţelor şi a spaţiilor comerciale, crede Elon Musk, fondatorul Tesla, conform Business Insider.
"Aceasta este, de departe, cea mai serioasă problemă care se profilează", a scris Musk pe Twitter, la finele săptămânii trecute. "La fel şi creditele ipotecare".
Postarea directorului Tesla, Twitter şi Space X a apărut ca reacţie la un articol al The Kobeissi Letter, conform căruia, credite imobiliare pentru spaţii comerciale de 2,5 trilioane de dolari vor ajunge la scadenţă în următorii cinci ani. Din cauza dobânzilor mult mai mari, a gradului de ocupare redus, a condiţiile de finanţarea mai stricte şi a presiunii asupra preţurilor imobiliarelor apărute pe fondul creşterii temerilor de recesiune, este posibil ca mulţi debitori să nu poată să-şi onoreze obligaţiile de plată. Aproximativ 70% din datoria imobiliară comercială din Statele Unite este deţinută de bănci mici, care vor suferi pierderi majore dacă apar aceste probleme de plată, conform The Kobeissi Letter, scrie Business Insider.
În acelaşi sens, Genevieve Roch-Decter, CEO al Grit Capital, afirmase cu câteva zile în urmă că prăbuşirea Silicon Valley Bank a fost doar "un mic impuls" şi că există "o bombă cu ceas mult mai mare" în bilanţurile băncilor, sub forma datoriilor imobiliare comerciale.
Ea a avertizat că neplata creditelor poate creşte din cauza costurilor mai mari ale împrumuturilor, iar preţurile imobiliarelor este posibil să scadă din cauza cererii mai reduse. Prin urmare, valoarea portofoliilor de credite imobiliare comerciale va scădea, ceea ce-i va face pe creditori să aibă nevoie de capital suplimentar pentru a se susţine. De altfel, acest lucru i-a speriat pe deponenţii Silicon Valley Bank, care s-au grăbit să-şi retragă banii, ducând în final la falimentul băncii, conform sursei menţionate.
"Aceasta este adevărata problemă", a scris Musk. "În multe oraşe, nivelul de ocupare al birourilor este redus. De asemenea, portofoliile de credite ipotecare sunt în pericol, dacă preţurile locuinţelor scad semnificativ".
Musk s-a arătat îngrijorat de faptul că dobânzile mai mari, standardele de creditare mai stricte, o recesiune care se apropie şi lucrul de la distanţă, pot afecta cererea pentru anumite proprietăţi, ceea ce poate duce la scăderea preţurilor, urmată de un val de credite neperformante cu impact sever asupra instituţiilor bancare.
Trebuie remacat că Musk se plânge de dobânzile mari de ceva vreme. Conform şefului Tesla, acest lucru a dus la creşterea costului lunar al plăţilor pentru împrumuturile auto, ceea ce i-a făcut pe producători să reducă preţurile doar pentru a menţine cererea.
Recent, investitorul american Bill Ackman a subliniat rolul cheie pe care-l joacă creditorii mai mici în sectorul construcţiilor şi imobiliarelor. Miliardarul a avertizat că, dacă deponenţii îşi retrag banii din acele bănci, împrumuturile acordate acestor industrii ar scădea masiv, ceea ce ar putea provoca o încetinire semnificativă a economiei, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 09:23)
Musk are interese sa scada dobanda de-aia vine cu asa twituri. Nu zic ca nu-i adevarat, dar dc fed micsoreaza dobanda, imobilele comerciale , spatii de birouri vor fi tot goale, pur si simplu cererea de bunuri s-a mutat on line si munca s-a mutat la distanta partial, si creditele tot nu vor putea fi platite, in schimb inflatia o va lua mult in sus(din nou).
Acum am comandat mancarea pt caine. De obicei ma costa 400 de lei, azi am dat 500 de lei, plus 25% intr-o luna. Credeti ca mie mi-au crescut veniturile cu 25% intr-o luna? Nici macar intr-un an dragilor. Doar un mic exemplu, unde a dus aceasta printare de bani si dobanzi real negative.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 11:24)
comentariu fain. Si preturile la imobiliare in Romania sunt sus, mult prea sus. Dar vine scaderea. in Suedia preturile la imobiliare au inceput scaderea...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vasile în data de 28.03.2023, 13:39)
Nu mai visa. Romania e raiul pe pamant, nu va scadea nici un pret la nici un imobiliar.
1.3. Vasile, nu mai visa (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de dan în data de 28.03.2023, 13:50)
Nu mai visa Vasile. Romania este iadul pentru cei care muncesc cinstit cu 3000-4000 lei pe luna si vor sa isi cumpere un amarat de apartament comunist, intr-un orasel fara infrastructura de 50 mp
1.4. Total de acord (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Liliana în data de 28.03.2023, 14:32)
Asta cred si eu.
Mi se pare iadul pe pamant in Romania.Si nu vorbesc numai de ratele la banci.
Eu si sotul meu avem rate la credite ipotecare care sunt relativ ok de suportat, insa in Romania calitatea vietii mi se pare foarte scazuta.
Ne-am intors de curand din Spania, din vacanta.Pe langa faptul ca Romania este o tara fara infrastructura, foarte poluata, cu rate la ipotecare foarte sus, preocuparea oamenilor de a avea ce pune pe masa, in detrimentul capacitatii de a se deconecta, de a se relaxa mi se pare de-a dreptul catastrofala.
Si daca la asta mai adaugi si ratele coplesitoare la banci pentru aceste mizerabile apartamente comuniste, e clar de ce vezi numai oameni agresivi , frustati, impovarati de-a dreptul.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 14:32)
Din ce urmaresc in piata preturile nu scad , cresc. De ex ma uitam la un teren. A fost 25000 acum o luna, azi cere 35000(nu stiu dc e aceeasi persoana dar sigur acelasi teren). E inflatie peste tot deci si la imobiliare.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 16:41)
nu mai este tata inflatie!
este restrangere artificiala de "bunuri"!!!
Banii "Rai" alunga "banii " buni din piata / circulatie.
Adica "Credit mult / rau" alunga "bunurile reale tangibile" din piata.
Cei ce detin bunuri sunt constienti de robinetul creditului deschis si vor reduce / restrange in consecinta oferta punand presiune pe costuri si chirii sa se salte in fata.
Doar costurile totale si chiriile din piata va sparge mufa cererii si va "fura" toata puterea de cumparare a populatiei majoritare din piata. A populatiei locale in defavoarea celor ce intra cu fluxuri externe si a bancilor ce le crediteaza intrarile de bani externi in conturi.
Bancile din romania si din mai multe parti ale lumii au inceput deja un proces de jaf in avans a banilor statuti in conturi; jaf la dobanzi mari nominale actuale nevative si viitoare real mari actuale pozitive chiar daca nominal mici. Adica cost mare pe deflatia din ahahaaaa din fata.
La imobiliare nu este inflatie! Este inflatie de "prosti" in piata!
Daca ne uitam putin vedem ca avem real deflatie la unele bunuri si servicii din piata in raport cu veniturile nominale in timp ce deficitul il reflecta imobiliare in sus sageata!
Multa lume nu intelege fenomenul ciclic ce se repeta: cand urmeaza 3-4 ani de stagnari sau caderi de preturi reale la unele bunuri si servicii inseamna ca asimetric alte bunuri si servicii reflecta parasutare = net net da zero.
Un exemplu bun este: cate kg de ardei cumparai in 2010 cate astazi? cati mp de teren cumparai cu un venit in 2010 cat astazi! asa ai sa vizualizezi mai bine cum se transfera periodic inflatia si deflatia pe sectoare bunuri si servicii.
De fel ca imobiliarele sa cada preturile industriale trebuie sa se duca in tavan si sa rupa iar mufa consumului; ca sa rupi mufa consumului trebuie sa ajungi iar la "Cate kg de cartofi 1 venit in 209-2010 cate astazi". Ai inteles?
Sau alta varianta: Cate masini de venit mediu cumpara 1 apartament cu 1 camera / 2 camere / 3 camere in 2009-2010-2012 cate astazi.
Doar asa vizualizezi ce sectoare au real deflatie prin competitivitate si productivitate si ce au inflatie.
Inflatia si deflatia sunt complexe.
Asa cum am avut Deflatie de TFP in romania din 1978 pana in 92 si simultan inflatie la paine - cost trai - taxe -impozite si deflatie la imobiliare; dar la ce bun deflatie la imobiliare cand tara era falita la politici de taxare gov; unde populatia "proasta" prin 90 si cv in loc sa isi cumpere cu milioanele de lei casele si terenurile au preferat sa speculeze "Caritas" de unde baietii au cumparat ei blocuri si terenuri ca mai in fata sa le vanda frumos.
s c cret
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 17:08)
multi iubitori de "Caini si copii" isi vor abandona "odraslele" incepand cu 2028-2029-2030...
Fenomen repetat in 90 -2010 si in fata.. alta tura... fenomen repetat in 30 si 40-47... alta tura; fenomen repetat in 1850-1860...
in crashuri financiare explozie de abandon caini pisici copii mamici familii destramate.
Isarescu stie --- tace si le face.... cat si cei de la DGASPC cunosc periodic explozia de abandonuri si explozia de reintregire familii cand economia o duce bine. (cazuri multiple cu parinti ce abandoneaza copii in crashuri de credit ca pe urma sa ii caute iar in instante si primarii cand economia isi revine si ei isi revin financiar).
Poate sa va zica si STATUL ROMAN IN 90 cu explozia de abandonuri si familii distruse; unde statul nu s-a asumat prabusirea financiara din 80 pana in 90 si cv.... Statul COMUNIST nu si-a asumat muntele de credit de plata! NUUU populatia aplatit fortat la japca muntele de credit... si cu ce costuri... cu ce costuri... mari costuri..
s c cret
1.8. Mda (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Florin în data de 28.03.2023, 22:24)
Multi cer. Puțini chiar și când. Faptul că pui un anunț nu are legătură cu tranzacțiile
1.9. Comentariu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Uță marius în data de 28.03.2023, 23:02)
Deștept comentariu. Mai rar citesc asa ceva
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.03.2023, 17:48)
Si domnul Goe a tras un semnal de alarma in trenul Bucuresti-Mizil via Ploiesti.