Elveţia şi-a suspendat participarea la un program al ONU menit să reinstaleze refugiaţi vulnerabili, din lipsă de capacităţi de găzduire, copleşite de un aflux de persoane care au fugit de războiul din Ucraina, au anunţat luni autorităţile elveţiene, informează Agerpres.
"Programul de reinstalare nu va fi vizat, doar admisiile vor fi temporar suspendate", a declarat purtătorul de cuvânt al Secretariatului de stat pentru Migraţie, Lukas Reider, într-un comunicat.
El a confirmat astfel informaţii publicate în ediţiile de duminică ale ziarelor NZZ şi Le Temps.
Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR) se străduieşte să-i reinstaleze în ţări terţe pe unii dintre refugiaţii cei mai vulnerabili care trăiesc în condiţii precare în comunităţile lor de primire.
Pentru anul 2022, UNHCR a estimat că aproape 1,5 milioane de refugiaţi au nevoie să fie reinstalaţi, chiar dacă doar o parte din aceste locuri sunt disponibile.
Elveţia, care numără 8,7 milioane de locuitori, s-a angajat să reinstaleze 1.820 de refugiaţi vulnerabili în 2022 şi 2023.
Însă Le Temps şi NZZ am Sonntag au informat că Ministerul Justiţiei a decis în timpul unei reuniuni la sfârşitul lui noiembrie să suspende programul.
Rieder a explicat că o "puternică presiune" asupra sistemului de azil elveţian, în special în termeni de capacităţi de găzduire şi de personal, se află la originea acestei decizii.
Circa 100.000 de solicitanţi de azil şi refugiaţi, dintre care peste 70.000 au fugit de războiul din Ucraina, au sosit în Elveţia de la începutul anului, cifre fără echivalent după Al Doilea Război Mondial.
"În consecinţă, grupul de lucru asupra acestei probleme a recomandat suspendarea temporară a admisiilor în cadrul programului de reinstalare 2022/2023", a detaliat purtătorul de cuvânt.
La mijlocul lui decembrie, 641 de persoane erau deja reinstalate în cadrul programului şi cei circa 400 de refugiaţi care au primit deja undă verde din partea administraţiei vor fi găzduiţi până în martie anul viitor. Însă alţii vor trebui să aştepte.
Această decizie va fi reevaluată în primul semestru din 2023, a precizat Rieder.
Potrivit Le Temps, refugiaţii în cauză sunt majoritatea originari din Afganistan, Siria şi Sudan, şi numără în special femei, copii şi persoane ce suferă de probleme de sănătate, fiind considerate cele mai vulnerabile de UNHCR.