RTZ Partners, administratorul judiciar al Moldomin, a câştigat procesul intentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), ne-a declarat Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul companiei de insolvenţă.
Domnia sa ne-a precizat: "ANAF a solicitat înscrierea la masa credală pentru creanţe de circa 50 de milioane de euro de la societatea de stat Moldomin, dintre care aproape 40 de milioane de euro sunt penalităţi şi majorări. Procesul dintre Moldomin SA şi ANAF, demarat în 2011, a vizat modul în care RTZ Partners a gestionat procesul de privatizare, precum şi modul în care a fost condusă procedura de valorificare. Acum avem o sentinţă irevocabilă în favoarea Moldomin şi putem perfecta contractul de vânzare-cumpărare a terenurilor societăţii, iar câştigătorul licitaţiei (n.r. Mineco AG), îşi poate intra în drepturi".
Moldomin SA din judeţul Caraş - Severin deţine circa o treime din rezervele de cupru ale ţării noastre.
Potrivit contestaţiei ANAF, RTZ Partners a modificat, în iunie 2011, caietul de sarcini întocmit iniţial pentru vânzarea terenurilor societăţii şi ar fi facilitat transferul licenţei de exploatare către compania elveţiană Mineco AG. Instanţa a constatat, în două rânduri, că procedura de valorificare s-a derulat în mod legal, corect şi transparent, respingând în integralitate pretenţiile ANAF, ne-a mai spus domnul Zăvăleanu.
Domnia sa ne-a precizat, ieri, că a fost finalizată intabularea terenurilor pentru ca o parte din loturi să poată fi valorificate, în urma soluţionării procesului în favoarea Moldomin. În prezent, administratorul judiciar aşteaptă finalizarea procedurii de "due dilligence" iniţiată de către cumpărător asupra extraselor de carte funciară puse la dispoziţie.
Răzvan Zăvăleanu susţine că Mineco s-a angajat să preia obligaţiile de mediu ale Statului român, care sunt estimate la maxim 60 milioane de euro, dar şi să facă investiţii pentru reluarea exploatării cuprului în valoare de minim 50 milioane de euro.
Una dintre marile probleme de la Moldomin viza terenurile din proprietatea societăţii, acestea nefiind înscrise în cartea funciară, motiv pentru care au fost preluate de către alte entităţi, respectiv autorităţile locale. Potrivit procedurii de preluare a Moldomin, după achiziţia terenurilor companiei din Caraş Severin, Mineco va prelua şi licenţa de exploatare a zăcămintelor (procedură ce trebuie aprobată de Agenţia pentru Resurse Minerale şi de Ministerul Economiei).
Gheorghe Roşeţi, directorul Oficiului de Cadastru din Caraş-Severin, spunea, în urmă cu mai bine de un an, în presa locală: "După anii "90, mai multe persoane şi-au făcut succesiuni pe terenurile de la Moldomin. O parte din terenuri a fost luată de primărie, gândindu-se că Moldomin le-a abandonat şi le-a trecut în proprietatea ei, iar o parte din terenurile pe care societatea comercială le avea intabulate au fost vândute în urmă cu cinci-şase ani".
Mineco AG este un investitor care vânează rezervele de cupru ale Moldomin încă din 2006, şi care a semnat un antecontract cu societatea minieră din Caraş Severin în 2011, dându-i-se dreptul să preia terenurile şi licenţele de exploatare. După aproximativ doi ani de procese, contestaţii, acuzaţii din mai multe părţi şi un răsunător caz de spionaj economic, instanţa a dat câştig de cauză societăţii miniere din Caraş Severin şi, implicit, investitorului elveţian (Mineco AG) care plănuieşte să repornească exploatarea chiar din acest an.
Din cauza procesului cu ANAF, Moldomin a prelungit până în acest an antecontractul cu Mineco. Investitorul trebuie să obţină autorizaţiile de construcţie, să implementeze investiţiile de mediu, retehnologizarea şi apoi să construiască uzina de preparare a minereului, conform lui Răzvan Zăvăleanu. Investiţia în uzină este evaluată, potrivit unor surse din piaţă, la un sfert de miliard de dolari de dolari.
1. Sarbi penali
(mesaj trimis de Radu în data de 10.04.2014, 09:30)
Numai elvetieni nu sunt aia. Sunt sarbi condamnati penal si fugiti din tara. Halal privatizare, halal documentare!