EMA SUSŢINE:  "AstraZeneca este un vaccin sigur şi eficient împotriva Covid-19"

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional #Sănătate / 19 martie 2021

 "AstraZeneca este un vaccin sigur şi eficient împotriva Covid-19"

Comitetul de experţi al Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA) a ajuns la concluzia că vaccinul AstraZeneca nu poate fi asociat cu un risc ridicat privind apariţia trombozelor şi că este un vaccin sigur şi eficient împotriva Covid-19, după cum au afirmat, ieri, reprezentanţii instituţiei europene, în cadrul unei conferinţe de presă.

"În timpul investigaţiei numărului mic de cazuri am stabilit că nu există o legătură directă între cheagurile de sânge şi vaccin. Cu toate acestea, trebuie să fim conştienţi de riscuri, să atragem atenţia asupra reacţiilor adverse şi de aceea lansăm o investigaţie suplimentară pentru a înţelege mai multe despre aceste cazuri izolate. Aproape 7 milioane de cetăţeni europeni şi 11 milioane de cetăţeni britanici au fost vaccinaţi cu AstraZeneca. Este importantă monitorizarea reacţiilor adverse ca să vedem dacă trebuie updatate avertismentele privind riscurile. Acest vaccin este sigur, eficient şi îi protejează pe cetăţeni împotriva Covid-19. Ştim că unele state au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. A fost important să analizăm toate cazurile raportate şi am mobilizat experţii europeni în tromboze şi anomalii ale sângelui, inclusiv din Marea Britanie. Concluziile ştiinţifice oferă statelor membre toate informaţiile de care au nevoie pentru a relua campaniile de vaccinare", a declarat Emer Cooke, directorul executiv al instituţiei. "Beneficiile continuă să fie mai mari decât riscurile", a subliniat Cooke.

Şefa Agenţiei Europene a Medicamentelor a precizat că, dacă ar depinde de domnia sa, s-ar vaccina mâine cu AstraZeneca, dar ar dori să fie informată în legătură cu tot ce se poate întâmpla după vaccinare.

Decizia EMA a venit la câteva zile după ce 13 ţări europene au suspendat sau limitat - ca măsură de precauţie - folosirea vaccinului. Campania de vaccinare a Uniunii Europene decurge foarte încet din cauza lipsei vaccinurilor disponibile, dar şi din cauza lipsei de încredere în vaccinul AstraZeneca. Suspendarea a venit după suspiciuni legate de apariţia unor tromboze la persoanele vaccinate. 

EMA a studiat mai multe cazuri de evenimente tromboembolice, 9 dintre care au condus la deces. Potrivit raportului, mare parte din decese au fost raportate în cazul unor persoane peste 55 de ani şi majoritar femei. Circa 20 de milioane de persoane au fost vaccinate în Marea Britanie şi Uniunea Europeană cu AstraZeneca,până la deciziile de suspendare din 16 martie.

Sabine Straus, preşedintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilenţă al EMA, a spus că nu s-a înregistrat o creştere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca, dar astfel de evenimente pot fi asociate infecţiei cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

Aceasta a precizat că evenimentele tromboembolice sunt atât de rare încât este dificil de estimat o rată a acestor evenimente în cazul persoanelor care nu au făcut vaccinul.

În privinţa cazurilor severe raportate, diagnosticate ca trombocitopenie, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Ea a adăugat că apariţia trombozelor poate fi cauzată de COVID sau de sindromul post-COVID şi că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere şi va fi studiată şi o posibilă legătură între acest lucru şi administrarea de anticoncepţionale, a mai spus Straus.

Reprezentanţii EMA au adăugat că trombozele şi tromboembolismele sunt o cauză relativ frecventă a morbidităţii în UE şi că nu s-a raportat o creştere a acestora în urma campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Autoritatea Medicamentului din Marea Britanie a comunicat şi ea, ieri, că au existat de la debutul campaniei de vaccinare cinci cazuri de tromboză după administrarea vaccinului, dar instituţia a subliniat că nu există nicio legătură dovedită între cele două. Totodată, autoritatea britanică a continuat să îi îndemne pe britanici să se vaccineze.

Vaccinul producătorului anglo-suedez s-a confruntat cu mai multe momente dificile de la aprobare, tot mai multe voci făcând o legătură între campania europeană de vaccinare şi diferenţele de ordin politic dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Alte voci au făcut referire la contextul electoral din mai multe ţări europene printre care Olanda, Germania sau Belgia.

România este una dintre ţările care nu au oprit campania de vaccinare cu Astra Zeneca. O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca - 43.200 de doze - va ajunge astăzi la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", a anunţat, ieri, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19. CNCAV precizează că dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

În 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul CNCAV, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Susţinerea EMA pentru vaccin vine pe fondul unei probabile lipse de ser în următoarea lună, anunţată de compania producătoare, care va complica suplimentar campania foarte lentă de vaccinare din Uniunea Europeană. Marea Britanie este cu mult înaintea UE în privinţa campaniei de vaccinare, administrând 40.5 doze pe suta de locuitori spre deosebire de cele 11.8 doze administrate de UE pe suta de locuitori.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Intr-adevar, e foarte sigur si eficient, doar pt calatoriile in Lumea de dincolo!

    1. Pașaport de vaccinare, pașaport pt Câmpiile Elisee. S-ar cuveni a se consilia cei ce vor sa se vaccineze, sa își facă testamentul în prealabil.

      Completare:valabil și pt celelalte seruri.

      Pasaportu e calea spre eternitate!Ca oricum toti ajungem acolo!

      Cei din varf au zis ca de ce sa mai asteptam dejaba! 

      La ce poluare si probleme sunt in lume si la cati suntem de mult prea multi a fost luata  

      o decizie clara! 

      DECAT SA NE DUCEM TOTI DE RAPA ATUNCI SA INJUMATATIM POPULATIA CA SA NE SALVAM MACAR NOI ... CEI DIN TOP SI CINE MAI RAMANE! 

      te obliga nimeni sa te vaccinezi.

    E sigur si eficient dar pentru ei, nu pentru cei vaccinati

    1. Behehe!

    Capitalismul a decis ca solutia LA supraPOPulatie e GENOCIDUL!

    ACEST LUCRU ARE GRAVE CONSECINTE SI VA DUCE LA SCHIMBARE DE DIRECTIE CATRE SOCIALISM SI INTOARCEREA ISTORIEI! 

    DACA ASTA AU DECIS CEI DIN TOP ATUNCI TREBUIE INCHISI SI CONFISCAREA AVERILOR ...

    ISTORIA SE REPETA! DIN NOU! 

    E foarte eficient, dar vad ca se anunta zilnic cine a mai murit.. O fi din cauza ca e facut din virus atenuat de urangutan, nu pe baza de ARNm..

    ... Atunci de ce se moare rapid dupa el?... Inapoi, cu bun simt, la prelucrare, NU inainte, cu nerusinare, la vaccinare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb