Puterea preşedintelui Emmanuel Macron se zdruncină din temelii după ce Rassemblement National şi Les Republicains au obţinut 33,15% din voturile exprimate, adică peste 10 milioane de voturi, la primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa, potrivit cotidianului Le Figaro.
Sursa citată arată că, potrivit datelor oficiale definitive, 39 de deputaţi susţinuţi de partidul extremist au fost aleşi din primul tur, inclusiv Marine Le Pen. Noul Front Popular (NFP), care a rezutat din unirea stângii cu extrema stângă, a obţinut 27,99% din voturi, adică aproape 9 milioane de voturi. 32 de deputaţi susţinuţi de NFP au fost aleşi în primul tur, printre care Olivier Faure, prim-secretar al Partidului Socialist, Emmanuel Gregoire, un apropiat al primarului Parisului, Anne Hidalgo, precum şi Sophia Chikirou, partenera lui Jean-Luc Melenchon, liderul extremei stânga.
Partidul înfiinţat de Emmanuel Macron, Ensemble, şi aliatul său, Horizons, au obţinut doar 20,04% din sufragii, adică aproape 7 milioane de voturi, clasându-se abia pe locul al treilea la primul tur al alegerilor parlamentare. Doar doi deputaţi au fost aleşi în primul tur: Pierre Cazeneuve în Hauts-de-Seine şi Mikaele Seo în Wallis şi Futuna.
Prezenţa la vot a fost de 66,71% din alegătorii înregistraţi, cu 20% mai mulţi decât la alegerile precedente din 2022. Este un nivel fără precedent de la un gest similar, de dizolvare a Adunării, în 1997, de către preşedintele de atunci Jaques Chirac. Acest nivel de participare este apropiat de cifrele înregistrate în anii 1980, între 65% şi 70% - cu excepţia anului 1986, când scrutinul a avut loc în cadrul sistemului de reprezentare proporţională cu doar un prim tur.
Al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru duminica viitoare, 7 iulie, iar săptămâna în curs va fi marcată de negocierile privind menţinerea sau nu a unui candidat împotriva Nouveau Front Populaire sau a Rassemblement National în cele 306 cazuri de alegeri cu turul doi în care sunt implicaţi trei candidaţi. Există şi câteva cazuri în care în turul al doilea intră patru candidaţi, ceea ce nu s-a mai văzut de 50 de ani, notează presa franceză. Pentru a se califica în turul al doilea, candidaţii trebuie să se claseze printre primii doi sau să aibă voturile a cel puţin 12,5% dintre alegătorii înregistraţi. Cu cât prezenţa la vot este mai mare, cu atât numărul candidaţilor calificaţi este mai mare. Candidaţii care vor decide să se retragă - ceea ce i-ar favoriza pe unul sau altul dintre ceilalţi competitori - trebuie să anunţe aceasta până astăzi la ora 18.00.
BFM TV arată că este greu de crezut că formaţiunea lui Emmanuel Macron se va înţelege cu partidele de stânga, şi mai ales cu extrema stângă, pentru un pact în al doilea tur al parlamentarelor prin care să fie După alegerile din 30 iunie, 39 de deputaţi ai Rassemblement National au fost deja aleşi în primul tur şi 297 de candidaţi s-au clasat pe primul loc, faţă de 155 pentru Noul Front Popular (NFP) şi 62 pentru tabăra prezidenţială.
Pentru a avea majoritatea în Adunarea Naţională, Rassemblement National are nevoie de 289 de deputaţi, dar este greu de crezut că va obţine atâtea locuri după turul al II-lea de scrutin, în condiţiile în care în urma alegerilor din 30 iunie în mai multe oraşe franceze partidele de stânga au organizat mai multe mitinguri prin care cheamă la unitate pentru blocarea accesului la guvernare a formaţiunii condusă de Marine Le Pen. Sursa citată precizează că liderii partidelor de stângă şi cei ai formaţiunii prezidenţiale Ensemble au solicitat candidaţilor de pe locul al treilea să se retragă din cursă pentru a spori şansele alegerii celor de pe locul al doilea, în dauna candidaţilor de extremă dreaptă. Printre aceşti lideri se numără şi premierul francez Gabriel Attal care a spus: "În câteva sute de circumscripţii, candidaţii noştri vor fi prezenţi în al doilea tur şi vor constitui cea mai bună alegere pentru a împiedica Rassemblement National să aibă majoritate absolută. În alte circumscripţii, ne vom retrage candidaţii aflaţi pe a treia poziţie, pentru a nu le permite celor de la Rassemblement National să câştige în al doilea tur".
În urma acestei declaraţii, mai mulţi miniştri aflaţi pe locul al treilea după primul tur şi-au anunţat retragerea. Este cazul, de exemplu, a lui Marie Guevenoux, ministrul teritoriilor de peste mări, care a obţinut doar 27,11% din voturi, situându-se sub reprezentanta stângii unite Julie Ozenne (37,6%) şi sub reprezentantul Rassemblement National, Paul-Henri Merrien (29,96%).
Marie Guevenoux a scris pe reţeaua X: "În această seară, fără nicio perspectivă de victorie, am decis să nu-mi menţin candidatura".
În urma alegerilor de duminică, preşedintele Emmanuel Macron a declarat: "În faţa Rassemblement National, a sosit timpul pentru ca în al doilea tur să avem o unire a partidelor democrate şi republicane".
De aceea, ieri liderii formaţiunilor de stânga şi cei ai partidului prezidenţial au avut mai multe discuţii pentru a decide ce vor face în turul al doilea al parlamentarelor pentru blocarea extremei drepte condusă de Marine Le Pen.
1. Gresit!
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 09:44)
Este sub asediul votantilor care s au saturat de aroganta, agenda woke si stagnarea economica. Ca de obicei, Franta e prima care revolutioneaza politica in Europa!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 17:09)
Eu cred ca e si o reactie de respingere la anumite promisiuni /declaratii de negociere facute de d Macron privind militari activi, avioane si rachete cu raza lunga pt Ucraina! D Ciolacu ar face bine sa ia aminte, cine l include la actiuni de tipul asta (bateteriile Patriot) vizeaza sa l incarce cu dezaprobarea poporului roman care e pentru pace!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 17:16)
o parte din poporul roman, cam 20% care e pro rusia, anti EU si anti US , anti NATO.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 11:17)
Imi place ca partidul lui Le Pen a inceput cu ceva cu care multi sunt de acord. Migrantii ce fac ilegalitati si probleme prin Franta(cei radicalizati, cu "moarte francezilor") trebuie expulzati. De bun simt , nu? Exact asta a intrebat Le Pen. De bun simt, nu?
Problema-i ca niciodata extrema dreapta nu s-a oprit la "de bun simt". Nici extrema stanga de altfel. Daca e o extrema dreapta adevarata. Pe Meloni de ex mai mult o vad de centru dreapta decat extrema dreapta. Dc Le Pen e ceva gen Meloni, si intr-adevar se va opri la "de bun simt, nu" atunci la naiba chiar si eu as vota-o. n-ai de unde sa stii, odata ce a iegit geniul din lampa, unde se va opri sau ce va face.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 12:00)
Oricat de extremisti incep, ca sa castige votanti, toti trec spre centru (vezi Meloni).
La fel cum zice anonimul de la 3.
Extremistii de dreapta sau stanga, au cel mult 10% in majoritatea tarilor, daca vor mai mult, trebuie sa se tempereze, valabil si pt LePen.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 12:52)
in spatele unor partide sunt oameni....deci, titlul corect ar fi "macaron sub asediul unei parti importante a propriului popor"...'......cand aroganta te rupe de realitate, are grija viata sa-ti reaminteasca asta...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 13:28)
acum 8 ani tot asa de entuziasti au fost francezii si de macaron