Enel: "Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pentru a vinde pe bursă"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 ianuarie 2017

Unii furnizori de energie denunţă unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, se arată într-un comunicat al Enel.

"Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională", se arată în comunicat, conform Agerpres, Enel mai arată: " Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate".

Reprezentanţii Enel spun că, în aceste momente dificile, se poate distinge cu adevărat între jucătorii din piaţă care fac ceea ce au promis şi cei care îşi încalcă angajamentele.

"Având o viziune de sustenabilitate a activităţii pe termen lung, Enel a luat în calcul şi s-a pregătit pentru toate scenariile posibile, pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate faţă de clienţi.", se mai precizează în comunicat.

Potrivit Enel, cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ. Dacă este răsplătit comportamentul corect, piaţa va deveni cu adevărat competitivă, asigurând preţuri şi contracte corecte tuturor clienţilor. Pe de altă parte, descurajarea acţiunilor speculative, care urmăresc obţinerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte şi lipsite de responsabilitate, este esenţială pentru protejarea intereselor tuturor părţilor implicate: clienţi, furnizori de servicii şi instituţii implicate.

"Lecţia pe care o putem învăţa din această situaţie este importanţa unui cadru de reglementare predictibil şi cu o viziune pe termen lung. Această lecţie este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără şi situaţia sectorului energiilor regenerabile. Şi în acest caz, este nevoie de o soluţie echilibrată, care să ia în calcul toţi producătorii şi toate tipurile de tehnologii de producţie, în beneficiul tuturor clienţilor, indiferent de mărimea lor, pentru a preveni o criză iminentă", mai arată oficialii companiei de energie.

Aceştia au mai precizat că, în săptămânile trecute, marcate de condiţii de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum şi având un efect benefic, de moderare a preţurilor pe piaţă.

"Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situaţie disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin. Dacă dorim să încurajăm cu adevărat stabilitatea şi siguranţa pe termen lung ale sectorului energetic, o soluţie pentru sectorul energiilor regenerabile trebuie implementată cât mai curând - mai ales că proiectul de ordonanţă de urgenţă vizând noua schemă de sprijin a fost deja avizat de către Comisia Europeană", au adăugat oficialii Enel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acest articol suna a adventorial pentru eolienele Enel.

    Georgios Stassis, in toata activitatea sa, a fost obisnuit sa faca bani pe spatele populatiei care subventioneaza sistemul regenerabilelor. Poate ar fi cazul sa revina cu picioarele pe pamint. Nu vad de ce ar trebui distrusa industria Romaniei doar pentru ca Stassis sa isi faca targetul in Romania. La ora la care scriu comentariul, eolianul produce doar 3.9% din productia nationala, in conditiile in care in weekend se apropia de 0%. Productia din eolian la aceasta ora este un pic peste 50% din puterea instalata pe eolian a Enel. In conditiile in care in piata mai sint si alti producatori, vedem ca eolianul nu isi face treaba, iar Stassis nu isi realizeaza targetul !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb