Enel va căuta gaze naturale şi ţiţei în Grecia

V.B.
Companii #Energie / 22 mai 2014

Grecia a aprobat cererea grupului italian Enel de a căuta zăcăminte de gaze naturale şi ţiţei în trei zone de coastă din vestul ţării, şi alte firme urmând a fi invitate să prezinte oferte de explorare pentru aceleaşi perimetre în acest an, conform politicii energetice a Greciei, informează Reuters.

Ministerul Energiei de la Atena a transmis că acordarea licenţelor de explorare ar putea începe în iulie.

Luna trecută, Enel a solicitat permisiunea să efectueze teste de forare în regiunile greceşti Arta, Aetoloacarnania şi nord-vestul Peninsulei Peloponez. Două dintre aceste zone au fost explorate fără succes în 2011 de MOL şi de rafinăria Hellenic Petroleum. Cu toate acestea, interesul pentru explorarea zăcămintelor a crescut în timpul crizei, Grecia invitând companiile energetice să analizeze potenţialele zăcăminte.

Statul elen importă aproape întreaga cantitate de gaze naturale şi de ţiţei necesară. Anul trecut, Grecia a cheltuit pe importurile de hidrocarburi 15,6 miliarde de euro (circa 8,6% din PIB).

În această lună, Atena a mai acordat licenţe de explorare companiilor elene Hellenic Petroleum, Energean Oil & Gas, firmei italiene Edison şi grupului irlandez Petroceltic.

Recent, premierul grec Antonis Samaras a estimat că depozitele energetice ale ţării ar putea aduce la buget venituri de 150 de miliarde de euro în următorii 30 de ani.

Demnitarul a declarat: "Există indicii foarte solide că, în următorii 25 - 30 de ani, veniturile statului obţinute din taxele pe hidrocarburi ar putea ajunge la 150 de miliarde de euro (206 miliarde de dolari)".

Potrivit estimărilor oficiale, în Golful Patras ar exista în jur de 200 de milioane de barili de ţiţei, 50 - 80 de milioane de barili s-ar afla lângă Ioannina şi încă 3 milioane în apropiere de Katakolo.

În 2012, Grecia a angajat o companie norvegiană, Petroleum Geo-Services (PGS), să desfăşoare studii seismice în Marea Ionică şi în sudul Cretei.

Veniturile obţinute de statul elen în urma concesiunilor vor fi folosite pentru sprijinirea sistemului de pensii şi la cercetări ştiinţifice, a mai afirmat Samaras.

În ţara noastră, Enel a cumpărat filialele Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb