Enel X România, parte a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, implementează două proiecte pentru dezvoltarea de sisteme fotovoltaice destinate retailerului PENNY în Turda şi Ştefăneşti, cu o capacitate instalată de 1.250 kWp, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
Proiectul din Turda presupune livrarea la cheie a unui sistem fotovoltaic format din 1.235 de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperişul depozitului PENNY din oraş. În Ştefăneşti, Enel X va implementa un sistem fotovoltaic ce presupune amplasarea a 1.573 de panouri fotovoltaice pe acoperişul depozitului local al PENNY. În ambele cazuri, sistemele fotovoltaice includ şi celule solare monocristaline bifaciale (double glass), ce reprezintă o noutate pe piaţa românească.
Avantajul principal al celulelor solare de acest tip constă în conversia concomitentă a luminii incidente pe ambele suprafeţe ale dispozitivului, proces ce sporeşte producţia de energie electrica cu pana la 30%, reducând semnificativ costul de energie electrică al sistemului solar, prin urmare o rentabilitate mai mare a investiţiei.
"Enel X susţine strategiile de sustenabilitate ale companiilor din România şi le oferă soluţii personalizate care să le reducă costurile cu energia electrică, permiţându-le să urmărească producţia şi consumul de energie. Dincolo de avantajele economice, sistemele fotovoltaice duc la reducerea impactului asupra mediului, prin scăderea amprentei de carbon. Ne bucurăm să avem printre clienţi companii precum PENNY România, care aleg energia curată, din surse regenerabile, pentru a ajuta comunităţile să beneficieze de un mediu curat şi sigur", a declarat Mirel Jarnea, Head of B2B Enel X România.
"Unul dintre pilonii strategici ai conceptului nostru de sustenabilitate este reprezentat de energie, clima si mediu, asadar avem mereu ca prioritate scaderea consumului de energie in magazinele, centrele logistice si cladirile administrative. Un sistem de management al energiei care functioneaza nu inseamna doar economisire, ci si responsabilitate fata de mediu si comunitatile in care PENNY este prezent. Avem grija mereu sa gasim solutii eficiente, dar si prietenoase cu mediul inconjurator, iar panourile fotovoltaice reprezinta unul dintre cele mai bune exemple", a declarat Traian Despa, Head of Construction PENNY România.
Sistemele fotovoltaice implementate pe acoperişul depozitelor PENNY România asigură o producţie anuală de energie electrică de 445 MWh fiecare, contribuind împreună la reducerea cu 771 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon. Proiectele dezvoltate împreună cu Enel X îi aduc retailerului Rewe economii anuale cu energia electrică estimate la circa 150.000 de euro.
Proiectul susţine strategia de sustenabilitate a PENNY România, care urmăreşte consumul responsabil de energie şi utilizarea de surse alternative de electricitate pentru a proteja mediul înconjurător prin evitarea emisiilor dăunătoare climei.
Echipamentele şi tehnologiile utilizate de Enel X în cadrul proiectului au performanţe si fiabilitate ridicate, provenind de la furnizori importanţi pentru piaţa de sisteme fotovoltaice la nivel mondial.