ENGIE Romania anunţă parteneriatul cu Platforma de mediu pentru Bucureşti - program strategic dezvoltat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, care sprijină colaborarea între organizaţii non-profit, autorităţi publice, companii şi cetăţeni, cu obiectivul de a crea o viziune comună de mediu pentru Bucureşti - prin care alocă 1.500.000 de lei pentru implementarea unor proiecte de eficienţă energetică, economie circulară, biodiversitate şi de încurajare a practicării agriculturii pe terenurile unde sunt dezvoltate parcurile fotovoltaice şi eoliene ale companiei, se arată într-un comunicat al ENGIE, remis redacţiei.
Acest parteneriat îşi propune să aducă un răspuns multiplelor problematici identificate în Raportul de cercetare privind starea mediului din Bucureşti ce dezvăluie vulnerabilitatea crescută a oraşului la schimbările climatice, potrivit sursei menţionate. Studiul evidenţiază o serie de provocări de mediu cu care se confruntă marile aglomerări urbane, printre care: calitatea aerului, congestia urbană, procentele reduse de reciclare a deşeurilor, desfăşurarea de activităţi care produc gaze cu efect de seră, ponderea mare a construcţiilor vechi şi energofage, transmite sursa citată. În acest context, implementarea unor proiecte de mediu care să devină exemple de bune practici şi să aducă un răspuns acestor problematici devine o urgenţă. Platforma de mediu pentru Bucureşti, cu sprijinul ENGIE Romania, se angajează să susţină astfel de iniţiative, oferind sprijin financiar şi alte resurse pentru implementarea de proiecte care să îmbunătăţească eficienţa energetică a clădirilor, să reducă deşeurile şi să implice reciclarea acestora, să creeze un mediu propice dezvoltării biodiversităţii şi să valorifice toate resursele disponibile, arată datele comunicatului.
Potrivit companiei, parteneriatul cu Fundaţia Comunitară Bucureşti are în vedere finanţarea de proiecte care să răspundă celor trei obiective:
"a)eficienţă energetică
Platforma de mediu pentru Bucureşti, cu susţinerea ENGIE Romania, pune la dispoziţia organizaţiilor non-guvernamentale finanţare pentru dezvoltarea de proiecte de eficienţă energetică care să reducă consumul de energie şi să minimizeze pierderile de energie, cu scopul de a optimiza utilizarea energiei şi de a reduce astfel impactul asupra mediului şi costurile cu energia asociate.
b)biodiversitate şi economie circulară
Cu sprijinul ENGIE Romania, Platforma de mediu pentru Bucureşti oferă finanţare organizaţiilor non-guvernamentale pentru identificarea şi dezvoltarea de proiecte menite să încurajeze biodiversitatea şi economia circulară.
c)valorificare a terenurilor unde sunt amplasate centrale fotovoltaice şi eoliene
A treia componentă a parteneriatului o reprezintă iniţiativa de a implementa, alături de alte fundaţii comunitare, soluţii de valorificare a terenurilor agricole unde sunt amplasate parcurile eoliene şi solare ale companiei din judeţele Buzău, Brăila şi Galaţi."