E.ON SE, cel mai mare producător german de utilităţi, a informat, ieri, că reţeaua de electricitate pe care o deţine este parte a afacerii sale de bază, dezminţind astfel informaţiile din presă referitoare la o separare cel puţin parţială a acestei divizii, conform Reuters.
E.ON este supusă presiunilor din partea investitorilor şi analiştilor în vederea luării unor măsuri care să impulsioneze preţul acţiunilor companiei după desprinderea diviziei "Uniper". Deşi în urma acestei tranzacţii, E.ON a rămas cu diviziile mai profitabile de reţele de electricitate, energie regenerabilă şi operaţiuni retail, compania nu a reuşit să stimuleze preţul acţiunilor în principal din cauza unei majorări de capital mult aşteptate, menită să finanţeze activităţile de depozitare a deşeurilor radioactive.
De la momentul la care E.ON a anunţat pentru prima oară desprinderea "Uniper", în noiembrie 2014, acţiunile sale aproape s-au înjumătăţit.
Acum, E.ON subliniază că Adunare Generală anuală a Acţionarilor sprijină în majoritate strategia de păstrare a reţelei de energie electrică.
"La Adunarea Generală a Acţionarilor am avut o majoritate de aproape 97% care a sprijinit strategia referitoare la cele trei afaceri: gaze şi reţele de electricitate, energie regenerabilă şi clienţi retail. Vom implementa cu succes această strategie", a declarat un purtător de cuvânt al E.ON, adăugând că vânzarea de active ale diviziei de energie regenerabilă se numără printre posibilele opţiuni, dacă înstrăinarea creează valoare.
Aceste precizări vin după ce revista germană WirtschaftsWoche a anunţat, citând surse anonime, că E.ON ia în calcul separarea unei părţi din reţeaua sa de electricitate sau majorarea capitalului, ca să compenseze scăderea taxelor pentru reţeaua de distribuţie, plata programată pentru stocarea deşeurilor radioactive şi posibilele deprecieri de active.
Conform surselor, planul care cuprinde separarea reţelei de electricitate ar urma să fie prezentat în 9 noiembrie, când E.ON îşi va publica rezultatele financiare din trimestrul al treilea din 2016.