Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut astăzi Uniunii Europene să relanseze negocierile de aderare cu Ankara, transmite AFP, citată de Agerpres.
''Aşteptăm de la UE să deschidă rapid capitolele negocierilor de aderare şi să înceapă negocieri privind uniunea vamală fără a ceda în faţa unor calcule cinice'', a declarat Erdogan la finalul unei întrevederi, la Ankara, cu premierul olandez Mark Rutte.
Afirmaţiile şefului statului turc, făcute în contextul războiului declanşat de liderul rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, permit Ankarei o revenire pe scena internaţională.
Negocierile privind o eventuală aderare a Turciei la UE, lansate în 2005, s-au împotmolit în ultimii ani din cauza tensiunilor cu Bruxellesul în mai multe domenii.
Comisia Europeană estima la finalul lui 2020 că şansele de aderare ale Turciei sunt ''într-un punct mort'' din cauza deciziilor, contrare intereselor UE, luate de liderii turci. ''Turcia a continuat să se îndepărteze de Uniunea Europeană, cu un recul serios în domeniile statului de drept şi drepturilor fundamentale'', menţiona executivul UE într-un raport drastic.
Relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara s-au deteriorat masiv după tentativa de puci din Turcia din iulie 2016, care a fost urmată de o campanie de reprimare a disidenţilor şi a jurnaliştilor critici la adresa conducerii turce.
Liderii statelor UE se reunesc joi şi vineri, la Bruxelles, pentru un summit consacrat gestionării consecinţelor invadării Ucrainei de forţele ruse. De asemenea, un summit extraordinar al NATO este prevăzut să aibă loc joi, la Bruxelles.
Preşedintele Turciei a primit în ultimele nouă zile patru lideri din ţări membre UE şi NATO.
Turcia a făcut eforturi pentru a facilita o mediere între Moscova şi Kiev, dar a refuzat să se alinieze sancţiunilor occidentale care vizează Rusia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2022, 06:09)
Va lua locul Germaniei ca putere decizionala
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2022, 14:43)
Nici Germania nu are,dar nici Turcia nu poate avea "putere decizionala" in UE! Deciziile se iau prin majoritate de voturi in parlamentul european,care este alcatuit din 700-750 de parlamentari din toate tarile UE! Germania are numai 100 de parlamentari! Turcia ar putea avea acelasi numar,daca ar reusi sa intre in UE! Eu consider ca merita sa dam Turciei o sansa! Negocierile trebuie dezghetate si continuate,iar daca Turcia reuseste sa se democratizeze atunci poate fi primita in UE! Daca nu se reuseste aducerea Turciei la standardele europene atunci nu poate fi primita in UE cu drepturi depline! Europa poate sa acorde Turciei un statut special! Cel putin sa incercam,nu avem nimic de pierdut!