Ankara va sprijini intrarea Suediei în NATO dacă Uniunea Europeană redeschide negocierile pentru aderarea Turciei la UE, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP şi Reuters, transmite agerpres.ro.
"Deschideţi mai întâi calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană şi apoi vom deschide calea pentru Suedia, la fel cum am deschis calea pentru Finlanda", a declarat Erdogan în ajunul summitului anual al NATO de la Vilnius.
Negocierile dintre Turcia şi UE se află într-un impas de mai mulţi ani.
Comisia Europeană apreciase la sfârşitul anului 2020 că şansele de aderare ale Ankarei erau "într-un punct mort" din cauza deciziilor contrare intereselor UE luate de liderii săi.
Turcia şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile de aderare la UE, care au început în 2005, au fost împiedicate de o serie de probleme spinoase şi de lipsa de entuziasm a unor ţări-cheie din UE.
Preşedintele turc a reiterat luni că unda verde a Turciei pentru aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică depinde de "realizarea punctelor incluse în acordul tripartit" semnat la summitul NATO de la Madrid de anul trecut între Turcia, Suedia şi Finlanda.
Erdogan, care urmează să discute luni cu premierul suedez Ulf Kristersson şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, continuă să critice Suedia pentru presupusa indulgenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său.
Preşedintele turc urmează să poarte discuţii şi la Vilnius cu preşedintele american Joe Biden.
Turcia este ultima ţară din NATO, alături de Ungaria, care se opune aderării Suediei, în ciuda măsurilor luate de ţara scandinavă, inclusiv o reformă a Constituţiei sale şi adoptarea unei noi legi antiterorism.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2023, 14:45)
Un om practic și patriot,
Bravo Erdogan
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2023, 15:32)
Ba e un santajist deloc practic care are doar de pierdut. In primul rand nu asa se judeca 2 situatii complet diferite. Alaturarea la o alianta militara e una, iar cea la o comunitate economica e alta. Suedia pana acum s-a descurcat perfect fara NATO si bineinteles ca vo rfi sprijiniti de NATO in caz de buba chiar daca nu-s in alianta. Se subintelege ca Suedia poate proceda la fel in cazul candidaturii Turciei la UE si ... nu stiu cine pierde mai mult.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2023, 01:49)
Ce spui martzafoiule? Dar aderarea Ucrainei si Moldovei la UE are vreo legatura cu standardele economice din UE, cu statul de drept, cu democratia si piata locala? Nu, sunt decizii politice. Ucraina este cel mai mafiot si corupt stat din emisfera nordica a planetei, intrecut doar de state africane si sud-americane. Iar Moldova nu are nimic.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2023, 09:41)
bravo ma, baiat destept, am crezut ca numai prosti pe aici, corupta crima organizata, interzicerea limbii romane in bucovina, si noi ca deobicei, lingai in cur si tradatori, nu pot sa cred ca nu ne aparam interesul, vizele de america ??? cand se ridica etc etc etc, noi rupti in cur spitale scoli , educatie
Erdogan asta imi place de el, zici ca/i incarnarea lui Suleiman magnificul