Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la o ''pace echitabilă'' în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunţat preşedinţia turcă astăzi, ziua în care se marchează un an de la declanşarea ofensivei ruse, informează AFP, conform Agerpres.
"Preşedintele Erdogan a subliniat necesitatea de a se ajunge la o pace echitabilă, pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri", potrivit acestui scurt comunicat, în condiţiile în care liderul turc pledează de asemenea pentru relansarea acordului cerealier de la Istanbul între cele două ţări aflate în război.
"Ankara este gata să furnizeze orice tip de sprijin în acest sens", precizează preşedinţia turcă.
În iulie anul trecut, Turcia a jucat un rol-cheie în încheierea, sub egida ONU, a unui acord cu Kievul şi Moscova ce permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.
De la începutul conflictului în Ucraina, Recep Tayyip Erdogan face echilibristică între Kiev şi Moscova. Turcia a reuşit deja să reunească pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni.
În septembrie anul trecut, Recep Tayyip Erdogan i-a propus Moscovei serviciile sale de mediere, pentru a ajuta la soluţionarea crizei în jurul centralei nucleare Zaporojie.
Chiar dacă Ankara furnizează Kievului drone militare, guvernul turc a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei.
De asemenea, preşedintele Erdogan a avut mai multe întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin, având totodată întrevederi regulate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În timpul convorbirii telefonice de astăzi, liderul turc i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul şi "solidaritatea" Rusiei în urma devastatorului seism care a lovit sudul Turciei şi nordul Siriei, pe 6 februarie, şi care s-a soldat cu peste 47.000 de morţi în ambele ţări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2023, 00:33)
Prelungirea conflictului ptr. tarile NATO mai bogate mai merge,
dar cele mai sarace vor avea foarte mari greutati economice
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2023, 06:11)
este de notorietate ca turcii vor sa fie vazuti ca importanti.
Este de notorietate ca sunt de regula buni negociatori . Turcia este insa dependenta de UE, ca si China . Adica de piata cu bani.
Are multe bube in spate...
Dar sigur ar vrea sa aiba parte din ciolanul refacerii Ucrainei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2023, 08:06)
Asa, si...ce-a zis Putler??
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2023, 09:19)
Putler? Atat a putut sa iti bese mintea? Esti un userist coclit!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2023, 11:28)
Si tu un HAUR-ist anafabet care tine cu rusii