Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis miercuri omologului său rus Vladimir Putin că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi, a anunţat preşedinţia turcă, relatează Reuters.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul din Fâşia Gaza şi despre modalităţile de încheiere a conflictului din Siria, a afirmat preşedinţia turcă într-un comunicat emis la finalul întâlnirii dintre Erdogan şi Putin în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan.
Cu ocazia acestei întâlniri, Erdogan şi-a reiterat invitaţia făcută lui Putin de a efectua o vizită în Turcia, afirmând că îl aşteaptă "cât mai curând posibil", informează EFE.
"Vă aştept, domnule preşedinte, cât mai curând posibil în ţara mea", a insistat Erdogan în discuţia purtată cu Putin, care, la rândul său, i-a promis liderului turc că va veni "negreşit".
În acelaşi timp, preşedintele turc a salutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Turcia şi Rusia, în pofida "dificultăţilor de moment".
"Am observat o uşoară scădere a volumului schimburilor comerciale în ultimele luni, dar acesta rămâne la un nivel destul de ridicat, de 55 de miliarde, dacă îl calculăm în dolari", a completat Putin.
Erdogan, la rândul său, a afirmat că obiectivul actual este de a creşte comerţul bilateral la 100 miliarde de dolari.
Liderul rus a adăugat că toate proiectele majore implementate în comun de Moscova şi Ankara sunt puse în aplicare în conformitate cu termenele convenite: "Nu există nicio schimbare în acest sens!".
Putin s-a referit, de asemenea, la cooperarea ruso-turcă în domeniul turismului şi a reamintit că numai anul trecut aproximativ 7 milioane de ruşi au vizitat Turcia.
La finele anului trecut, planurile lui Putin de a vizita Turcia, unde ultima oară s-a deplasat în ianuarie 2020 - înainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022 -, nu s-au materializat.
Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), creată în 2001, cuprinde în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, în timp ce Belarusul este aşteptat să devină cel de-al zecelea membru al său în cadrul actualului summit, care începe miercuri seară cu un dineu informal şi va continua joi cu o reuniune a liderilor ţărilor membre şi statelor prietene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2024, 18:42)
Povesti vinatoresti .Zelemski si Putin nu pot face pace niciodata .Sutele de mii de morti stau marturie .Pacea poate aparea doar in momentul disparitiei unuia dintre cei doi conducatori .Populatiile rusofile nu vor mai putea trai cu populatia ucraineana una linga cealalta cel putin 100 de ani .Ura este cu mult prea mare intre frati .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2024, 19:38)
fara Crimeea (Bulgarilor) nu e echitabila!
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2024, 20:59)
Ucraina a rămas fără oameni, fără economie, fără viitor.
Se va opri războiul....
Curios însă unde va incepe altul...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 08:24)
la Curcan ;) peste 2 ani
Ban.Cher.Vali
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 08:23)
Da, ar putea, dar Rusia nu va fi de acord
Ban.Cher.Vali