Erste Group a revizuit în scădere creşterea economică a României

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2012

Erste Group a revizuit în scădere creşterea economică a României

Acţiunile Fondul Proprietatea nu mai sunt la fel de atractive din cauza insolvenţei Hidroelectrica, se arată în raportul "Erste"

Estimările privind creşterea economică a României au fost reduse, situându-se în prezent la 1,2%, deoarece, în continuare, sunt anticipate riscuri pentru ţara noastră, se arată într-un comunicat al "Erste Group".

De asemenea, analiştii plasează România şi Bulgaria pe o poziţie neutră. Potrivit acestora, deşi ambele ţări au evaluări destul de bune, România şi-a pierdut parţial atractivitatea în ceea ce priveşte posibilele acţiuni listate pe piaţa de capital, care ar fi putut influenţa şi principala problemă a pieţei - lichiditatea. Speranţele privind tranzacţia Transgaz au revenit în ultima perioadă, notează, însă analiştii. Din cauza demarării procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica, principala ţintă, Fondul Proprietatea, nu mai este foarte atractivă în prezent, se arată în comunicat.

Pe lângă ţara noastră, şi aşteptările privind evoluţia PIB din câteva ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE) au fost revizuite în scădere de către banca austrică, din cauza mediului extern sumbru.

Astfel, estimările privind creşterea economică a Cehiei în 2012, au fost revizuite de la 0% la -0,8%, în condiţiile în care consolidarea fis-cală şi incertitudinea globală au afectat puternic cererea internă. Creşterea economică a Croaţiei a fost revizuită de la -1% la -1,8%, iar în Ungaria, estimările se situează în prezent la -0,5%.

Europa Centrală şi de Est stă mai bine faţă de Vest

Cu toate acestea, analiştii "Erste Group" notează că Europa Centrală şi de Est continuă să înregistreze o creştere economică mai puternică comparativ cu multe ţări din zona euro sau Europa de Vest (1,9% în ECE faţă de -0,2% în zona euro). Un alt element pozitiv subliniat de analişti este că, în pofida reducerii masive a gradului de îndatorare transfrontalier al băncilor din statele de la periferia zonei euro, finanţarea externă a ECE de către bănci nu a scăzut aproape deloc, cu excepţia Ungariei.

Chiar dacă Europa emergentă continuă să se situeze peste zona euro în cifre absolute, cel mai recent studiu indică o tendinţă similară pentru ambele regiuni, potrivit comunicatului.

Perspectivele economice au înregistrat cea mai abruptă scădere în Polonia şi au rămas aproape neschimbate pentru Turcia, cealaltă ţară din regiune cu rezultate peste medie în privinţa creşterii economice. Prin urmare, aşteptările privind performanţa bursei au fost reduse destul de mult. Cu toate că Turcia surclasează în continuare celelalte pieţe regionale în termeni absoluţi, schimbarea aşteptărilor a fost puternică, fiind surclasată doar de Austria.

Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group, a declarat: "Turcia ocupă o parte destul de importantă a portofoliului pe care îl propunem. Urmează Polonia, cu o pondere puţin mai limitată. Rămâ-nem precauţi în privinţa oricărei performanţe peste medie înregis-trată de Rusia pe baza preţului petrolului". Domnia sa a adăugat: "Suntem rezervaţi în privinţa pieţei din România, fiind anunţate întârzieri ale tranzacţiilor pe piaţa de capital. Per total, Europa de Sud-Est este poziţionată la categoria sub-pondere, din motive de lichiditate. ECE ar trebui să fie în continuare influenţată de situaţia din Ungaria, în special de orice informaţii privind negocierile".

În ceea ce priveşte alocarea pe sectoare, "Erste" îşi menţine recomandarea pozitivă privind băncile şi păstrează poziţia selectiv pentru sectoarele imobiliar şi de retail. Totuşi, potrivit reprezentanţilor "Erste", sectorul bancar are cel mai mult de recuperat, având în vedere că a înregistrat, în perioada septembrie 2011 - ianuarie 2012, de departe cele mai ridicate rate de ajustare în scădere dintre toate sectoarele.

Esskuchen a explicat: "Cu toate acestea, chiar dacă ajustarea înregistrată în iunie a fost mai puternică decât cea din mai, acesta rămâne un progres. Fără îndoială, tendinţa pozitivă se datorează în mare parte băncilor din Turcia".

Reprezentanţii grupului "Erste" mai precizează că, deşi sectorul alimentar şi al băuturilor ar putea fi o idee bună în perioadele incerte, performanţa actuală negativă a sectorului poate fi explicată prin faptul că expunerea «Erste» la acest sector se bazează aproape exclusiv pe jucătorii tranzacţionaţi pe pieţele mai mici, cu lichiditate foarte redusă. Ca sectoare defensive, analiştii "Erste" au o preferinţă clară pentru companiile farmaceutice.

Creşterea economică a Croaţiei a fost revizuită de la -1% la -1,8%, iar în Ungaria, estimările se situează în prezent la -0,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb