Sindicaliştii din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române" anunţă eşecul negocierilor pentru încheierea Contractului colectiv de muncă pentru perioada 2022 - 2024, motiv pentru care este iminentă declanşarea conflictului de muncă, potrivit News.ro.
"Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN a fost sesizată de Federaţia APEHID cu privire la iminenţa declanşării conflictului colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi în cadrul ANAR. La data de 25 iulie 2022, partenerii sociali (Federaţia APEHID şi FSD AQUAROM) au constatat incidente dispoziţiile art.161 lit.c din Legea nr.62/2011, în sensul că părţile nu au ajuns la o înţelegere cu privire la încheierea unui nou contract colectiv de muncă valabil pentru perioada 2022-2024, data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor fiind 22.07.2022", a anunţat, marţi, Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că "organizaţiile sindicale implicate în negocieri au avut, atât revendicări ce privesc salarizarea şi condiţiile de muncă, cât şi solicitări pentru menţinerea unor standarde profesionale înalte pentru personalul activ din cadrul ANAR, dar în special pentru personalul cu putere de decizie, avându-se în vedere importanţa strategică a Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor din România, precum şi faptul că ANAR administrează şi componente ale infrastructurii critice naţionale".
Sindicaliştii susţin că au puncte de vedere diferite şi chiar ireconciliabile cu conducerea, mai ales cu privire la "condiţiile necesare ocupării posturilor de conducere", aşa cum au fost ele prevăzute în art.8 alin.8 din Contractul Colectiv de Muncă.
"Art.8 alin.8 reglementează condiţiile privind ocuparea posturilor de conducere în cadrul ANAR şi structurilor teritoriale. Această prevedere s-a regăsit în Contractele colective de muncă încheiate la nivelul ANAR de mai bine de 10 ani. Federaţiile sindicale din cadrul ANAR, au reclamat atitudinea sfidătoare a conducerii, care pe fondul scandalurilor iscate de nerespectarea flagrantă a acestor condiţii, care au dus la declanşarea unor litigii civile şi penale, şi-a menţinut în cursul negocierilor pentru încheierea următorului CCM, o atitudine ireconciliantă, făcând limpede încă de la început intenţia de a modifica drastic acest articol", susţin sindicaliştii.
Potrivit acestora, s-a exprimat intenţia angajatorului de a renunţa la condiţia obligatorie privind vechimea în domeniul gospodăririi apelor, condiţie care a fost propusă a fi alternativa cu vechimea în studii în domeniul studiilor universitare (fără a se limita la studii în domeniul gospodăirii apelor).
"Partea sindicală consideră că nu se poate renunţa la condiţia privind vechimea în domeniul gospodăririi apelor pentru funcţiile de conducere, deoarece acestea implică o componentă tehnică esenţială, reglementată de Legea Apelor nr.107/1996, care prevalează asupra componentei manageriale. Conducerea profesionalizată şi experienţa efectivă de lucru în domeniul gospodăririi apelor este impusă de faptul că deciziile trebuie luate cu rapiditate şi responsabilitate în funcţie de diversitatea şi evoluţia dinamică a evenimentelor ce apar întodeauna într-o altă formă, în funcţie de specificul regional. În contextul schimbărilor climatice, inundaţiile, fenomenele hidro-meteorologice periculoase, poluările accidentale sau seceta, produc daune materiale imense şi uneori pot avea ca urmări pierderi de vieţi omeneşti", au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia au şi revendicări de natură salarială, pe care le consideră "legitime şi rezonabile".
"Salariile din ANAR au rămas în urma salariilor din alte domenii de activitate, făcând acest sector neatractiv, atât pentru tineri, cât şi pentru profesionişti. Aşa zisele "majorări salariale" solicitate de colegii noştri, în contextul unei inflaţii de aproximativ 15% în luna iulie 2022, reprezintă doar actualizări cu rata inflaţiei", afirmă sindicaliştii.
"Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN face un apel către Prim-Ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, domnul Tanczos Barna şi Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, domnul Marius Constantin Budăi, pentru a se implica în stoparea procesului de deprofesionalizare de la ANAR şi pentru identificarea soluţiilor care se impun pentru finalizarea negocierilor colective de la Administraţia Naţională Apele Române", se mai arată în comunicat.