ESOP: Firmele medii au închiriat cu 14% mai multe birouri faţă de primul semestru al anului trecut

Andrei Stan
Companii / 1 septembrie 2016

Firmele medii au închiriat cu 14% mai multe birouri faţă de primul semestru al anului trecut

Segmentul tranzacţiilor cu birouri ale căror suprafeţe au fost de până în 1.000 mp s-a menţinut relativ constant, în primul semestru al acestui an, în timp ce segmentul birourilor pentru firmele medii, cu suprafeţe între 1.000 şi 3.000 mp a crescut cu 14%, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară Esop, trimis redacţiei.

Per ansamblu, în cadrul ambelor categorii, s-a înregistrat o creştere de 7%, de la aproximativ 92.000 mp în primul semestru al anului trecut, la aproximativ 99.000 mp în perioada similară a acestui an.

Cele două segmente de piaţă au împreună o cotă de circa 45%, din totalul pieţei de birouri din ţara noastră.

Potrivit sursei citate, domeniile de activitate din care au provenit cele mai multe cereri de birouri de până în 3.000 mp, au fost IT&C, servicii medicale şi servicii profesionale şi financiare.

"Asistăm de ceva timp la o revenire a companiilor şi a reluarii planurilor lor de dezvoltare şi dincolo de expansiunile de suprafeţe, calitatea spaţiului a reintrat în criteriile de diferenţiere a spaţiului. Aceste tendinţe se manifestă şi pe segmentul companiilor medii (firme cu până în 250 angajati), un segment vital în structura economiei unei ţări", a afirmat Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting CORFAC International.

În ceea ce priveşte locaţiile, companiile care au tranzacţionat cele mai multe spaţii de birouri de până în 3.000 mp s-au situat în Capitală, iar ca zone pe primul loc s-a situat zona de centru-nord, cu o suprafaţă totală închiriată de 46.726 mp, pe locul doi zona de centru-vest, cu o suprafaţă totală închiriată de 12.709 mp şi pe locul trei zona ultracentrală, cu o suprafaţă totală de 9.067 mp.

Ca tipuri de birouri, cele mai multe companii care au ales spaţii de birouri de până în 3.000 mp au preferat centrele de afaceri noi (aproximativ 80%), procentul celor care au ales vile fiind de circa 20%.

Ca tipuri de imobile, în rândul tranzacţiilor au predominat clădirile noi de birouri, de clasă A sau B, cu toate facilităţile unui spaţiu de lucru modern. Printre clădirile de birouri de clasă A unde s-au închiriat spaţii de birouri sub 3.000 mp (mai ales pe segmentul de cerere de birouri cu suprafeţe cuprinse între 1.000 mp şi 3.000 mp) se numără Europa House, America House, Green Court, Iride, S-Park, Globalworth Tower, Oregon Park, în primele şase luni din 2016.

ESOP este o firmă de consultanţă imobiliară ce lucrează de 14 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială.

Începand cu 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International - Corporate Facility Advisors - o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii la nivel local, naţional şi international. Prin apartenenţa ca membru principal la FIABCI (Federaţia Imobiliară Internatională) - şi prin firmele independente afiliate din pieţe-cheie din înteaga lume, CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în peste 65 de alte ţări pe plan mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb