Estonia plănuieşte să emită propria monedă virtuală, numită "estcoin", cu ajutorul fondatorului Ethereum, Vitalik Buterin, potrivit presei internaţionale.
Deşi Estonia nu este prima ţară din lume care are în vedere lansarea propriei monede digitale - în iunie, CCN a raportat că banca centrală a Chinei testează criptarea banilor naţionali - programul său de rezidenţă electronică ("e-residency") îi poate oferi un avantaj faţă de alte ţări.
Proiectul "e-residency" a fost lansat cu aproximativ trei ani în urmă, iar de atunci, aproximativ 22.000 de persoane din întreaga lume s-au înscris în programul care le oferă străinilor o identitate digitală sprijinită de guvern, capacitatea de a înregistra o companie în Uniunea Europeană, accesul la servicii bancare şi instrumente pentru semnarea digitală a documentelor fără a locui acolo, precizează CNBC.
Acest program a fost atât de reuşit, încât Kaspar Korjus, director general al programului, a dezvăluit recent că numărul de înscrieri depăşeşte rata natalităţii Estoniei, scrie BBC.
De asemenea, conform domniei sale, nici o altă ţară nu s-a apropiat de dezvoltarea tehnologiei şi a cadrelor juridice pentru lansarea unei criptomonede naţionale.
Totuşi, "estcoin" va dispune de supraveghere guvernamentală şi infrastructura digitală a Estoniei, însemnând că nu va fi posibilă falsificarea criptomonedei sau utilizarea sa pentru activităţi ilegale.
"Estcoin" ar putea fi folosit pentru a plăti atât pentru serviciile publice, cât şi pentru cele private din ţară şi ar putea funcţiona, în viitor, ca monedă viabilă în întreaga lume, a menţionat Kaspar Korjus.
"Estcoin" ar putea permite Estoniei să investească în contracte inteligente şi inteligenţă artificială pentru sectorul public şi chiar să facă din ţara europeană un model pentru modul în care viitoarele societăţi pot fi servite în era digitală, scrie CryptoCoinsNews.
Deşi ar putea fi interesant pentru o mică naţiune baltică să emită propria criptomonedă naţională, "estcoin" este încă în stadiile incipiente, potrivit lui Kaspar Korjus, care a declarat pentru TheNextWeb că, în ciuda acestui fapt, ţara are infrastructura necesară pentru a face acest lucru.