ESTIMARE IIF "Creşterea economiei mondiale va rămâne robustă până în 2019"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 aprilie 2018

Economia globală ar urma să înregistreze în 2018 un ritm de creştere pes-te aşteptări, în principal ca urmare a reducerii taxelor în SUA, însă tensiunile comerciale riscă să afecteze expansiunea globală sincronizată, a apreciat luni Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters, potrivit Agerpres.

IIF şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an până la 3,5%, cu 0,2 puncte procentuale peste estimările anterioare, urmând ca anul viitor să înregistreze un avans de 3,4%.

În cazul economiei americane, care în 2017 a înregistrat un avans de 2,3%, IIF preconizează pentru 2018 o creştere de 2,9%, faţă de un avans de 2,4% cât preconiza anul trecut, înainte ca preşedintele Trump să anunţe reducerea taxelor. IIF se aşteaptă ca Rezerva Federală să majoreze dobânda de referinţă de trei ori în acest an, iar prognozele sale privind evoluţia economiei americane se bazează pe ipoteza că stimulentele fiscale vor adăuga 0,3 puncte procentuale la creşterea din 2018.

"În cazul SUA, există un stimulent fiscal important ca urmare a reformei fiscale şi aceasta va stimula consumul şi investiţiile", subliniază Sergi Lanau, economist şef adjunct la IIF. Potrivit Institutului Internaţional pentru Finanţe, o creştere mai rapidă a economiei americane este principalul motiv care a stat la baza îmbunătăţirii estimărilor globale.

De asemenea, zona euro ar urma să înregistreze o creştere mai puternică în acest an, 2,5%, după un avans de 2,3% în 2017, potrivit celor mai recente prog-noze ale IIF. În ceea ce priveşte regiunea Europei Emergente, IIF preconizează un avans de 3% în acest an, urmat de o creştere de 3,2% în 2019.

Cu toate acestea, creşterea sincronizată pe care economia globală a înregis-trat-o în 2017 pentru prima dată în ultimul deceniu dă semne de fisuri, pe măsură ce exportatorii văd presiuni din cauza incertitudinilor cu privire la schimburile comerciale mondiale.

Institutul Internaţional pentru Finanţe subliniază că diferenţa dintre economiile mature şi cele emergente se va adânci în 2019, în condiţiile în care economiile emergente vor creşte mai rapid. În timp ce avansul înregistrat de economiile dezvoltate ar urma să încetinească până la 2,2%, economiile emergente vor cunoaşte o accelerare până la 5,1%. Acesta ar urma să fie cel mai mare decalaj înregistrat după 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb