ESTIMĂRI RAIFFEISEN BANK: Deficit bugetar de 8,5% în 2020, contracţie economică de 6%

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2020

Ionuţ Dumitru

Ionuţ Dumitru

Ionuţ Dumitru: "Trebuie să reuşim să atragem anul acesta cel puţin 10 miliarde de euro de pe pieţele externe"

Raiffeisen Bank estimează un deficit bugetar de 8,5% din PIB în acest an, un necesar de finanţare "foarte mare care va fi greu de acoperit" şi o contracţie a PIB de 6% care are la bază deschiderea economiei începând cu jumătatea lunii mai, după cum ne-a precizat, ieri, Ionuţ Dumitru, economistul şef al băncii.

Dumitru ne-a declarat: "Estimarea noastră în momentul de faţă este de 8,5% din PIB deficit bugetar. Un necesar de finanţare foarte mare, în contextul deficitului foarte mare, care va fi greu de acoperit. Credem că, în contextul acesta, trebuie ca toate potenţialele surse de finanţare externe şi interne să fie luate în calcul. În primul rând, pe pieţele externe cred că trebuie să reuşim să atragem anul acesta cel puţin 10 miliarde de euro. Am atras 3 miliarde de euro în prima parte a anului cu emisiunile acelea de eurobonduri, dar cred că avem nevoie ca pe tot anul să putem aduce cel puţin 10 miliarde, şi aici putem mobiliza diferite surse. Pe lângă emisiunile de eurobonduri pe pieţele internaţionale, mai pot fi surse de la organizaţiile internaţionale şi am văzut că am luat deja nişte bani de la Banca Mondială, vor mai fi de la Comisia Europeană, eu n-aş exclude nici surse de bani de la FMI mai ales că există o facilitate pe care FMI-ul o are care se numeşte Rapid Financing Instrument, care nu vine cu condiţionalităţi, nu impune nicio condiţie, ci e o sursă de finanţare imediat disponibilă cu costuri foarte avantajoase, cele mai bune posibile probabil".

În condiţiile deficitului de 8,5%, datoria publică în raport cu PIB ar urma să crească cu peste 42%, adică peste plafonul bugetar de 40% stabilit prin legea plafoanelor bugetare adoptată la începutul anului la iniţiativa PNL.

În ceea ce priveşte scăderea economică din acest an, prognoza Raiffeisen Bank pentru produsul intern brut (PIB) este de -6%, scenariul folosit luând în calcul închiderea controlată a economiei pe o perioadă de 2 luni. Asta presupune redeschiderea economiei începând cu jumătatea lunii mai.

"Cred că poate să fie o prognoză optimistă în momentul de faţă, însă incertitudinea rămâne foarte mare. Nu ştim cât durează problema sanitară, de asta depinde totul. Dacă restricţiile sanitare rămân în vigoare o perioadă mai lungă de timp putem să discutăm şi de -15%. Chiar mai mult, nu ştim. Presupunerea noastră pe care am luat-o în calcul când am făcut prognoza a fost că vom avea restricţii circa 2 luni. Totul depinde de cât de repede se rezolvă problema sanitară, care depinde de modul în care fiecare cetăţean înţelege să respecte aceste restricţii", ne-a mai spus Ionuţ Dumitru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cand-un-om-necajit-suna-disper at-si-voi-nu-il-bagati-in-seam a-ce-banka-santeti--de-3-ore-s un-mereu-si-nu-ma-bagati-in-se ama-0745204116

    1. Doamna Maria, din pacate toti operatorii nostri sunt ocupati in a prelua alte apeluri. Va rugam sa asteptati pana cand unul dintre acestia va deveni disonibil. Daca nu aveti intrebari importante sau urgente, va rugam sa luati legatura cu administratorul blocului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb