340.573 de persoane s-au programat, până ieri, la ora 10, pentru etapa a II-a a campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid 19, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Sars-Cov 2 (CNCAV). Dintre persoanele programate, 23% sunt persoane cu boli cronice cu vârsta sub 65 de ani, 51% sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, iar 26% sunt persoane din activităţi esenţiale.
Preşedintele CNCAV a precizat că toate problemele privind disfuncţionalităţile platformei de programare vor fi rezolvate în cel mai scurt timp.
"Încercăm să facem platforma uşor de folosit pentru fiecare persoană în parte. Numărul persoanelor programate confirmă că nu e complicat să faci această programare. Din discuţiile cu colegii de la STS, am reţinut că este foarte dificil să intervină acum cu multe modificări şi probabil că vom face mentenanţa pe parcursul nopţii. Acest tip de disfuncţionalităţi ale platformelor există în mai multe ţări europene. Obiectivul nostru este să rezolvăm din mers toate aceste disfuncţionalităţi. (..) La acest moment, locurile sunt ocupate în grad maximal. Dacă un centru nu are activitate putem lua în calcul mutarea într-o altă localitate din aceeaşi arie geografică. (...) Se lucrează la platforma STS pentru liste de aşteptare. Vor fi selectate în proporţie de 75% persoane peste 65 de ani şi cu boli cronice şi 25% din domenii esenţiale", a declarat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că în momentul de faţă sunt peste un milion de sloturi ocupate.
"Ne dorim să reuşim să vaccinăm în paralel cu rapel, dar şi persoane noi. Ne uităm tot timpul la dozele care urmează să ne ajungă. Practic în acest moment avem un necesar de peste 900.000 de doze pentru persoanele deja programate şi încercăm să le asigurăm. Sperăm că până la finalul lunii septembrie vorm reuşi să acoperim peste 10 milioane de persoane cu vaccin, dacă oamenii doresc să se vaccineze. În al doilea trimestru, numărul dozelor de care vom beneficia va creşte şi putem creşte ritmul de vaccinare", a spus Valeriu Gheorghiţă.
În cazul vaccinării persoanelor nedeplasabile, preşedintele CNCAV a menţionat că va fi luată o decizie în cursul acestei săptămâni, dar vaccinarea ar urma să fie efectuată la domiciliul persoanelor respective. "Nu trebuie să se programeze în platformă. În momentul în care se va crea acest lanţ, se va face catagrafia tuturor persoanelor aflate în această situaţie şi se stabilesc zilele în care acele persoane vor putea fi vaccinate", a spus medicul militar Valeriu Gheorghiţă.
Preşedintele CNCAV a explicat şi cum se pot programa la vaccinare bolnavii cronici cărora nu li se permite înscrierea prin platforma online, deoarece, în mod inexplicabil, nu figurează în baza de date.
"În etapa a II-a, persoanele cu vârsta peste 65 ani se pot înscrie individual prin platformă, sau de către aparţinători, medic de familie, serviciul de asistenţă socială sau call center. Persoanele sub 65 de ani cu boli cronice se pot programa: individual, prin aparţinători sau serviciul de asistenţă socială. Pentru aceste situaţii e necesară interogarea bazei de date a CNAS. Au fost situaţii cu persoane care nu se regăseau şi se pot programa prin medicul de familie sau medicul specialist sau prin call center, iar persoana respectivă se va prezenta la centrul de vaccinare cu documentul medical. Pentru personalul esenţial, programarea se face de către angajator prin platformă. Angajatorul sau fiecare persoană se programează individual la vaccinare după ce angajatorul a încărcat lista", a spus Valeriu Gheorghiţă.
Până acum au fost vaccinate peste 235000 de persoane, iar în stoc mai sunt 268000 de doze de vaccin Pfizer, plus 14.000 de la Moderna. Din numărul total de persoane vaccinate până acum, 196.734 de persoane sunt din etapa I, în care au fost vaccinate cadrele medicale şi angajaţii din spitale.
Referitor la situaţia din Norvegia, Valeriu Gheorghiţă a spus că vaccinarea previne decesul prin Covid-19 şi nu decesul din cauza altor boli. El a precizat că în centrele medico-sociale din Norvegia decedează săptămânal 400 de persoane din alte cauze, că situaţia menţionată de mass-media este analizată de medicii din ţara respectivă, dar nu s-a stabilit o relaţie de cauzalitate între decesele celor 29 de persoane vârstnice şi vaccinul anti-Covid.
Preşedintele CNCAV a risipit şi zvonurile privind anumite divergenţe cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. El a menţionat că nu există tensiuni cu ministrul de resort, că a discutat cu acesta pe rezolvarea unor probleme punctuale şi că nu a ameninţat cu demisia pentru soluţionarea acestora.
1. Părerea mea
(mesaj trimis de Cristian în data de 20.01.2021, 06:41)
Valeriu Gheorghiţă și președintele Iohannis trag de timp și lansează diversiuni și păcăleli pentru a ascunde că se vaccinează puțin.
In timpul ce israelienii vaccinează zeci de mii de persoane in plină stradă, românii o ard in teorii, procente și filozofii ca ultimii ratați.
Valeriu Gheorghiţă tre să iasă și să spună de ce merge vaccinarea atât de greu și de ce nu au venit vaccinurile. Alte povesti nu ne interesează.