ETF Energie Patria-Tradeville se listează la Bursa de Valori Bucureşti

G.D.
Piaţa de Capital / 22 februarie 2023

ETF Energie Patria-Tradeville se listează la Bursa de Valori Bucureşti

Societatea de Administrare a Investiţiilor Patria Asset Management, parte a grupului Patria Bank, listează astăzi, 22 februarie, primul ETF sectorial pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul bursier PTENGETF, conform unui comunicat al BVB.

"Sectorul energetic a fost unul dintre punctele forte ale pieţei noastre şi a contribuit semnificativ la rezilienţa bursei româneşti în faţă corecţiilor consemnate anul trecut de pieţele internaţionale. Felicităm Patria Asset Management pentru această iniţiativa şi ne bucurăm că investitorii vor avea un instrument util pentru diversificare. Investiţia într-un ETF este cea mai uşoară modalitate prin care investitorii pot investi într-un anumit sector, pentru a fructifică oportunităţile oferite de companiile din componenţa indicelui respectiv. Totodată, sunt necesare sume mai mici pentru a cumpăra unităţile de fond ale unui ETF decât sumele care ar fi necesare pentru a cumpăra direct acţiunile din indicele respectiv şi în cantităţile similare pentru a replica într-un mod cât mai apropiat structura indicelui", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit sursei citate, fondul ETF Energie Patria Tradeville a fost lansat la începutul anului 2023 şi are drept obiectiv replicarea performanţei indicelui BET-NG al Bursei de Valori Bucureşti dedicat sectorului energetic şi utilităţilor aferente - un domeniu important pentru economia naţională şi pentru investitori. Indicele include unele dintre cele mai importante companii din domeniu, incluzând OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN), Electria (EL) şi Transelectrica (TEL).

"Ne bucurăm să lansăm pe bursă primul ETF sectorial din România şi să oferim un instrument uşor de folosit pentru acces indirect la performanţele acţiunilor din domeniul energiei. Această dezvoltare vine în urmă succesului celuilalt fond listat administrat de noi, ETF BET Patria - Tradeville, care este inclus în portofoliile unui număr din ce în ce mai mare de investitori la BVB. Vom continuă să dezvoltăm gama de produse oferite şi să lansăm produse inovatoare şi în viitor", a afirmat Răzvan Paşol, Directorul General al Patria Asset Management.

Acesta este al doilea ETF disponibil la BVB, după ETF BET Patria - Tradeville, listat pe Piaţa Reglementată a Bursei şi care urmăreşte indicele principal al BVB, indicele BET. ETF BET Patria - Tradeville a înregistrat în 2022 o creştere cu 54,1% a activelor până la 72,1 milioane lei la 31.12.2022 şi o creştere cu 65,7% a numărului de investitori până la 7.217 la aceeaşi dată, subliniază sursa citată.

"Iniţiativa Patria Asset Management este lăudabilă, sperăm să avem cât mai multe astfel de produse listate la BVB. Ne dorim să oferim investitorilor instrumente cât mai diversificate prin care aceştia să-şi poată structura portofoliile şi să-şi tranzactioneze ideile de investiţii. ETF-urile sunt un instrument foarte des întâlnit pe pieţele de capital internaţionale şi oferă investitorilor oportunităţi multiple de a lua expunere pe diverse sectoare sau pieţe, adresându-se atât investitorilor de retail, cât şi investitorilor instituţionali. Totodată, ETF-urile dovedesc unul dintre cele mai importante scopuri ale indicilor bursieri, acela de a fi investibili, de a fi tranzactionabili. Investiţia într-un ETF este o investiţie pasivă şi indicată investitorilor care nu au timpul necesar pentru a studia şi urmări toate companiile din componentă indicelui şi care, oricând au nevoie de a-şi lichidiza investiţia, o pot face foarte repede prin vânzarea unităţilor de fond ale ETF-ului direct la bursă" a spus Directorul General al BVB, Adrian Tănase.

ETF BET Patria - Tradeville şi ETF Energie Patria - Tradeville sunt administrate de SAI Patria Asset Management şi beneficiază de serviciile de furnizor de lichiditate (market maker) ale SSIF TradeVille.

"TradeVille se află, la mai bine de 11 ani de la lansarea primului ETF din Europa Centrală şi de Est (ETF BET Patria - Tradeville - TVBETETF), din nou în avangardă tradingului online din România, prin contribuţia sa la lansarea celui de-al doilea ETF ce ne poartă numele. Vorbim acum de un ETF sectorial, axat pe domeniul energetic, ETF Energie Patria - Tradeville, rezultat din colaborarea cu Patria Asset Management. Suntem participant autorizat şi formator de piaţă pentru acest produs care este gândit să vină în ajutorul clienţilor ce vor să investească în sectorul energetic într-o perioada efervescenţă din punct de vedere al perspectivelor şi al interesului investitorilor. Fondul va urmări indicele BET-NG şi va fi accesibil tuturor clienţilor ce au conturi de tranzacţionare la BVB. În plus, şi acest ETF beneficiază de comisioane preferenţiale la tranzacţionarea prin TradeVille" a declarat Miriam Andrei, Directorul General SSIF TradeVille.

Patria Bank este singurul grup din România cu o prezenţă foarte diversificată de instrumente financiare la BVB, respectiv acţiunile Patria Bank (PBK), două emisiuni de obligaţiuni (PBK27E şi PBK28E) şi unităţi de fond (ETF BET Patria-Tradeville - TVBETETF şi ETF Energie Patria Tradeville - PTENGETF).

Cum poţi investi în ETF Energie Patria -Tradeville?

- Fondul se adresează tuturor persoanelor fizice sau juridice.

- Cumpărarea şi vânzarea pentru acest fond se realizează la Bursa de Valori Bucureşti prin intermediul oricărui intermediar autorizat, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Astia de la tradeville ar trebui sa le propuna celor carora le-au bagat pe gat obligatiunile Vivre. Sa vezi ce suturi in F.S. isi iau.

    Care crestere aveti daca acum la aceasta ora performanta este mititica.

    Dividende nu dati asa ca mai usor cu performanta ca cresterea e minuscula si nu de 54% cum va laudati voi. 

    TVBETETF actualizat de pe saitul bvb. 

    Performanta = Var. Pret (%) 

    Astazi= -0,68% 

    1 saptamana= -0,85% 

    1 luna= 1,23% 

    6 luni= -1,12% 

    1 an= 1,47% 

    Anul curent= 4,62%

    Sa spuna cu gura mare managerii cat a fost pretul unitatii de fond la 01.01.2022 si cat a fost la 31.12.2022 sa vedem performanta lor. 

    1. Activele investite și Nr investitorilor a crescut, nu vuan-ul. Citește la rece:ETF BET Patria - Tradeville a înregistrat în 2022 o creştere cu 54,1% a activelor până la 72,1 milioane lei la 31.12.2022 şi o creştere cu 65,7% a numărului de investitori până la 7.217 la aceeaşi dată, subliniază sursa citată.

      cu ce ii incalzeste pe investitorii in ETF-ul lor daca ei au pierdere in portofoliu?

      randamentul se masoara prin cresterea de pret ca ei nu dau dividende. 

      sa nu spun ca investitorii noi au fost diluati prin intrarea celor noi la cumparare asadar activul se imparte acum la mult mai multi investitori.

      unde e cresterea performantei? 

      Van la 1 ian.22 : 17.0797

      Van la 31 dec 22 : 17.418

      crestere 1.98% 

      e cale lunga pana la 54%

    Anul trecut a scazut pretul unitatii de fond.

    De unde crestere?

    Vedeti graficul ETF-ului fata de BET-TRN si va dati seama singuri ca nu a crescut deloc iar ei mint in continuare si denatureaza informatia.. 

    Toate actiunile din ETF-ul vietii listat azi sunt pe scadere doar ETF-ul este pe crestere.

    Jmecherie la scularie. 

    1. ETF-ul este pe crestere pentru ca au fost clienti care au oferit pretul.Abia maine dimineata VUAN-ul anuntat de administrator va lua in calcul scaderile de astazi.

      vuanul mai scade si ca acum se imparte la 400.000 UF si nu la 300.000 UF cum aveau inainte de listare.

      fraierii nu dispar doar se schimba. 

    maine la evenimentul organizat de BVB sa nu mintiti iar investitorii cu cresterea voastra de performanta.

    1. Atragerea de clienți și creșterea activelor pentru aceștia reprezintă performanța. Comisionul anual de 2% plătit de clienți din val activului e tot performanța. Mai multe vaci de muls.

      aha.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb