eToro: 65% dintre investitorii tineri şi-au crescut alocarea de numerar în portofoliile lor în ultimele şase luni

Piaţa de Capital / 10 ianuarie

eToro: 65% dintre investitorii tineri şi-au crescut alocarea de numerar în portofoliile lor în ultimele şase luni

Investitorii mai tineri sunt de două ori mai predispuşi decât generaţia părinţilor lor să-şi mărească alocarea în active lichide în ultimele şase luni, cum ar fi conturile de economii, potrivit datelor din cel mai recent sondaj Retail Investor Beat (RIB) al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.

În studiul realizat pe 10.000 de investitori individuali din 13 ţări, 65% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au declarat că şi-au majorat alocarea de numerar din portofoliile lor în a doua jumătate a anului 2023, faţă de doar 32% dintre cei cu vârste de peste 55 de ani. Procente similare sunt observate şi în cazul investitorilor români. Această tendinţă, care contrazice viziunea tradiţională conform căreia investitorii mai în vârstă favorizează lichidităţile pe măsură ce se apropie de pensie, poate fi explicată prin motivele oferite de investitori.

Atunci când investitorii au fost întrebaţi care sunt principalele motivaţii pentru a investi mai multe fonduri în active lichide, "accesul uşor" a fost cel mai citat motiv la grupa de vârstă tânără (21%), răspuns care a coborât pe locul al treilea în rândul persoanelor de peste 55 de ani, ale căror motive cele mai frecvente au fost garanţia unor randamente puternice (23%) şi dorinţa de a reduce riscul (23%). De asemenea, o proporţie mai mare de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani decât de persoane cu vârste de peste 55 de ani (13% faţă de 9%) au declarat că, în contextul actual, dau prioritate numerarului în detrimentul investiţiilor.

Pentru o parte dintre tinerii investitori români (21%), creşterea disponibilităţilor de cash pare să fie mai uşoară decât investiţia în alte active, deoarece nu trebuie să le monitorizeze, în timp ce 17% au invocat teama de volatilitate sau de performanţe slabe pe pieţe, iar 16% dintre respondenţii cu vârsta sub 35 de ani au menţionat reducerea riscului sau nevoia de acces mai uşor la bani. Între timp, investitorii români mai în vârstă (peste 55 de ani) acumulează numerar pentru a reduce riscul (28%) sau pentru că ratele ridicate ale dobânzilor generează randamente puternice garantate (24%).

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul eToro Global Markets, a declarat: "În mod tradiţional, investitorii mai tineri au adoptat o strategie de investiţii cu un risc mai mare, deoarece au la dispoziţie zeci de ani pentru a rezista volatilităţii şi a compune randamentele, în timp ce investitorii mai în vârstă au redus de obicei riscul pe măsură ce se apropiau de pensie. Cu toate acestea, creşterea costurilor ipotecare, a chiriilor şi a facturilor, care au un impact mai mare asupra generaţiei tinere, au contribuit la răsturnarea datelor demografice tipice de risc. Cea mai tânără cohortă de investitori simte în mod clar că are nevoie de un acces uşor la banii lor, în timp ce continuă să facă faţă costurilor de trai mai mari."

În cadrul studiului, investitorii au fost întrebaţi, de asemenea, cum îşi folosesc sau intenţionează să îşi folosească banii. Puţin sub o treime (29%) din grupul de investitori mai tineri au declarat că vor acoperi costurile mai mari ale gospodăriei, cum ar fi facturile de energie şi alimentele, în comparaţie cu 25% dintre investitorii mai în vârstă. Mai mult decât atât, 17% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au menţionat plata unor rate mai mari la creditele ipotecare sau la chirii, în timp ce doar 6% dintre cei peste 55 de ani au menţionat aceste lucruri. În acelaşi timp, un număr semnificativ de investitori mai tineri (19%) au declarat că trebuie să deţină mai mulţi bani în numerar deoarece încearcă să cumpere o locuinţă.

Investitorii români sunt oarecum diferiţi. Cei mai mulţi dintre investitorii tineri (40%), dar şi dintre cei mai vârstnici (48%) au profitat de ratele ridicate ale dobânzilor, în timp ce 37% dintre tineri şi 44% dintre vârstnici se pregătesc să reinvestească.

Cum incertitudinea este în creştere, următorul pas important este să ai un fond de urgenţă. În acest scop economisesc 26% dintre tineri şi 32% dintre vârstnici. Creşterea costurilor gospodăriei determină 26% dintre tineri şi 24% dintre vârstnici să îşi folosească numerarul. Interesant este faptul că cel mai mare procent de investitori care sunt în curs de achiziţionare a unei locuinţe sunt cei de peste 55 de ani şi cei cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani (16%), urmaţi de cei sub 35 de ani (14%) şi de cei cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani (11%). Acest lucru ar putea fi rezultatul deciziei Guvernului României de a majora TVA-ul la tranzacţiile imobiliare la începutul anului 2024, ceea ce a făcut ca mulţi oameni să se grăbească să cumpere proprietăţi cu TVA mai mic anul trecut.

Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru piaţa din România, a declarat: "Investitorii români profită de dobânzile ridicate şi îşi fac planuri pentru un viitor incert. De asemenea, se pregătesc pentru oportunităţile care pot apărea pe pieţe. Mulţi investitori au menţinut alocări ridicate pentru acţiunile tehnologice şi activele cripto, care au fost cele mai performante din 2023. Marea întrebare pentru 2024 este dacă investitorii mai tineri îşi vor creşte expunerea la bursă pe măsură ce inflaţia scade în continuare şi băncile centrale reduc ratele dobânzilor."

Întrebările referitoare la alocarea de cash au fost adresate doar acelor investitori care deţin active în numerar în portofoliu (67%), aceasta fiind cea mai deţinută clasă de active la nivel global, urmată de acţiunile naţionale (51%), obligaţiunile naţionale şi acţiunile străine (ambele 34%). Aproape 69% dintre investitorii români au numerar în portofoliu, urmaţi de valute (58%), cripto (51%), acţiuni naţionale (45%), acţiuni străine (37%) şi obligaţiuni naţionale (36%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 51% din investitori romani au in protofoliu si cripto? E cam umflata rau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb