EUGEN SCHEUŞAN, ELECTROMAGNETICA: "Sectorul energiei regenerabile a ajuns aproape în faliment"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 28 februarie 2017

"Sectorul energiei regenerabile a ajuns aproape în faliment"

Ion Lungu, AFEER: "Investitorii din energia regenerabilă sunt sufocaţi"

Scheuşan: "Nu mai există investiţii noi în ţara noastră, în acest domeniu, ci doar restrângeri de capacităţi de producţie şi demontări"

Investitorii din sectorul autohton al energiei regenerabile sunt sufocaţi, ne-a spus Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Domnia sa a reiterat că, oamenilor de afaceri le lipseşte încrederea că autorităţile ar dori să rezolve situaţia actuală din domeniu.

Domnul Lungu ne-a declarat: "Vom vedea ce conţine Ordonanţa de modificare a legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, dacă aceasta va apărea. Din câte ştiu, acum este în curs de avizare la ministere şi doar ea poate să dea o gură de aer investitorilor, care, deocamdată, sunt sufocaţi, pentru că nu există nicio garanţie că certificatele verzi nu vor fi anulate, în condiţiile în care piaţa nu reuşeşte să le absoarbă, pe actuala schemă.

În acest context, principala idee este identificarea unei soluţii pentru eliminarea duratei de viaţă a certificatelor verzi şi absorbţia a tot ceea ce se produce de acum până în 2030. În prezent, certificatele verzi se strâng, în număr mare, la producător şi apoi se anulează. De aceea, ele trebuie preluate într-o schemă, care să se întindă pe toată perioada de emitere şi să vizeze obligaţia limitată a consumatorilor de a le acoperi, pe factură menţinându-se aceeaşi valoare, în lei, plătită pentru certificatele verzi, care ar trebui să aibă durata de viaţă nelimitată. În caz contrar, în anii următori ar apărea o producţie foarte mare de astfel de certificate, care, o parte, vor fi plătite de către consumatori, iar restul vor fi anulate".

Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, societate care deţine microhidrocentrale, susţine că sectorul energiei regenerabile a ajuns aproape în faliment.

Domnia sa ne-a precizat: "În ţara noastră au fost investite miliarde de euro în energia regenerabilă, iar acum acest sector a ajuns aproape tot în faliment. De exemplu, Electromagnetica, la un moment dat, a cumpărat un lanţ de microhidrocentrale ajuns la un grad avansat de uzură, în baza legislaţiei apărute în urmă cu zece ani care urma să promoveze energia din surse regenerabile. Între timp, după ce ne-am angajat într-un proces de reabilitare şi construcţie, au început loviturile. Prima dintre ele a fost legată de materia primă - preţul apei a crescut de circa zece ori şi nu plătim apa doar la intrararea pe lanţ, ci pentru fiecare hidrocentrală. În plus, a fost făcută şi o discriminare - mai în glumă, mai în serios, dacă noi plătim apa, cei cu turbinele de vânt de ce nu plătesc vântul? Ulterior, a mai fost pus un bir - pe construcţii speciale. De asemenea, a fost revizuită legea şi s-au împuţinat certificatele verzi.

În aceste condiţii, niciuna din formele de producere a energiei din surse regenerabile nu poate concura la costuri cu cele clasice.

Dacă termocentralele ar trebui să plătească întreaga poluare, atunci energia termo ar fi mult mai scumpă. De asemenea, şi energia din surse nucleare ar deveni foarte scumpă dacă s-ar pune taxă pe aceasta pentru deşeurile nucleare. Acum, încă nu există un depozit sigur pentru reziduurile nucleare, pe întreaga planetă. Ele se acumulează în continuare, în peşteri şi în alte locuri, dar nu pot fi stocate în cantităţi mari pentru că se aprind. Şi nimeni nu are nicio idee cum să rezolve această problemă".

Energia verde are costuri mult mai mari de investiţie, randamente mai mici de producţie şi, în general, nu se produce în cantităţi mari, ne-a mai spus domnul Scheuşan, subliniind că energia regenerabilă vine când vrea ea, nu când ne-am dori noi, iar câteodată se produce în exces şi nu avem ce să facem cu ea.

În opinia reprezentantului Electromagnetica, sunt multe probleme legate de energia verde: "După reducerea numărului de certificate verzi, au spus că jumătate din ele nu se mai plătesc acum, ci începând cu 2017. Ulterior, s-a hotărât că s-ar putea să fie plătite în rate, până prin 2050".

Microhidrocentralele deţinute de Electromagnetica funcţionează, sunt toate în parametri, foarte bine întreţinute, dar profitul pe care îl aduc este aproape de zero, ne-a spus domnia sa, adăugând că nu poate calcula amortizarea investiţiei.

În acest moment, nu mai există investiţii noi în ţara noastră, în acest domeniu, ci doar restrângeri de capacităţi de producţie şi demontări, a conchis Eugen Scheuşan, precizând: "În alte ţări continuă aceste investiţii, pentru că respectivele state au o politică proprie. La noi nu mai există o politică în domeniu. Lucrurile curg, după părerea mea, către extincţie, fără ca cineva să-şi mai propună să facă ceva în acest sector. Nu văd din ce venituri, obţinute din vânzarea de energie, vor putea fi înlocuite capacităţile care acum funcţionează şi care se vor uza, în timp. În plus, după cum am văzut, în această iarnă au rămas în funcţiune centralele termo şi nucleare, pentru că la vânturi foarte puternice sunt oprite elicele eolienelor, ele neputând funcţiona în astfel de condiţii".

Capacităţile termo (Rovinari, Turceni, Mintia, Craiova) sunt vechi şi foarte vechi, construite în anii 60-70, şi se apropie de limita duratei de viaţă, potrivit sursei citate, care ne-a spus că nu există niciun plan de înlocuire a acestora, iar construirea de noi capacităţi nucleare stagnează. "Înţeleg că acţionarul minoritar al Nuclearelectrica (Fondul Proprietatea) s-ar opune să construiască alte două reactoare, iar pe termo pare că nu este nimeni interesat să investească", evidenţiază domnul Scheuşan, menţionând că dezvoltarea şi menţinerea unui sistem energetic nu se face cu calcule realizate de azi pentru mâine, ci într-un orizont de timp care trebuie să fie mai mare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Domnilor,cand v-ati bagat in afacere ati crezut ca statul e o vaca de muls,care va arunca bani cu nemiluita pentru subventiile voastre pe spinarea poporului.O afacere este viabila daca supravietuesti pe propriile piciore,daca nu,vesnica pomenire...

    Daca regenerabilele negre ca smoala, care ne-au distrus ce-am avut mai de pret, vaile de munte, adica asa-zisele microhidrocentrale, dau faliment, este o veste fantastica. Dar, din moment ce se-mbogatesc patologic de repede, pe spatele nostru, prin sinistrele certificate verzi, de ce sa dea faliment? Povesti!

    Afaceri pe spinarea populatiei si a mediului economic - adica a celor care subventioneaza toata tarasenia prin certificate verzi.

    Bine fac autoritatile ca mai taie din macaroana subventiilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb