Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, într-o popstare pe Facebook, că îi produce o revoltă profundă valul de "lecţii" date politicieni în prima zi de şcoală, precizând că nu merge la nicio ceremonie de deschidere a anului şcolar, pentru că îi este ruşine, notează News.ro.
"Îmi produce o revoltă profundă valul de "lecţii" date politicieni în prima zi de şcoală. Nu merg azi la nicio deschidere pentru că îmi este ruşine. Cred că politicienii ar trebui să citească mai întâi câteva date înainte de a se înghesui făloşi prin şcoli pentru a le spune, de cele mai multe ori, lucruri trăsnite elevilor", scrie Tomac.
El aminteşte că peste 50% dintre elevii români nu ştiu să citească bine, să scrie corect sau să calculeze, ceea ce înseamnă analfabetism funcţional, iar aproape 4000 de şcoli nu au autorizaţie ISU în prima zi de şcoală, în timp ce 1400 de unităţi de învăţământ în era digitală nu sunt conectate la internet.
Deşi este cel mai important domeniu în care trebuie să investească statul, bugetul pentru educaţie în acest an este 2,28% din PIB, mai afirmă europarlamentarul.
"Problema nr.1 a României astăzi este educaţia. Lipsa investiţiilor în sistemul de învăţământ ne va ţine blocată dezvoltarea ţării pentru următorii 50 de ani. România educata înseamnă în primul rând resurse. În loc să acordăm bani pentru a creşte o generaţie de români capabili să facă faţă tuturor provocărilor, noi împrumutăm zeci de miliarde pentru a mulţimi cohorta de baronet local care face orice, dar uită tot timpul de şcoala. Aşa avem sute de şcoli şi licee cu grupul sanitar in fundul curţii. Avem nevoie de bani şi de oameni capabili să schimbe din temelie sistemul de învăţământ. Fără minim 6% din PIB, nu vom putea niciodată ieşi din acest cerc închis al neputinţei", spune el.
"Fiind totuşi prima zi de şcoală, le urez tuturor elevilor să aibă parte de un an plin de reuşite, iar dascălilor le adrese mii de mulţumiri pentru că, indiferent de greutăţi, găsesc energia necesară pentru a dărui cunoaştere şi a încuraja copii să fie ataşaţi de şcoală. Mult spor tuturor!", conchide Eugen Tomac.