Preluarea unei cote de peste 20% din compania petrolieră maghiară "MOL" Nyrt. de către "Surgutneftgas" Rusia, societate considerată apropiată premierului Vladimir Putin, face parte dintr-un plan strategic al Moscovei de obţinere a controlului unor pieţe est-europene cheie şi de împiedicare a construcţiei gazoductului Nabucco, notează EurActiv.
Experţi în domeniul energiei, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au deplâns, într-o discuţie cu EurActiv, "orbirea" Occidentului faţă de încercarea Kremlinului de a interveni în planurile UE privind elaborarea unei politici energetice.
Austria, Germania şi Italia au fost indicate drept ţări ale căror lideri "credeau că fac afaceri" cu Rusia, dar, de fapt, au fost manipulaţi de Kremlin. Avertismentele au venit în contextul în care UE şi Rusia se pregătesc pentru un summit bilateral la 21-22 mai, a cărui agendă va fi dominată de chestiuni energetice.
Potrivit experţilor, motivaţiile politice ale Kremlinului au fos dezvăluite când "Surgutneftgas" a preluat, în luna martie, de la OMV AG, controlul a 21,2% din "MOL". "Surgutneftgas", companie petrolieră despre care există puţine informaţii, dar despre care se ştie că este apropiată de Putin, a cheltuit 1,4 miliarde euro pentru încheierea acestei afaceri. Suma reprezintă mai mult decât dublul valorii de piaţă a achiziţiei, au subliniat experţii, care indică însă valoarea strategică a mişcării.
Guvernul maghiar a criticat mişcarea. "Problema afacerii "MOL" este că nu ştim cine se află în spatele ei", a declarat ministrul de externe Peter Balazs, pentru EurActiv.
Alţi oficiali ungari au sugerat că Rusia operează, de fapt, prin intermediul "OMV", grupul austriac de petrol şi gaze a cărui ofertă de a cumpăra "MOL" în 2007 a fost respinsă. Comisia Europeană a avut, de asemenea, obiecţii privind această preluare ostilă, invocând temeri legate concurenţă. Eşecul a condus la faptul că "OMV" şi-a vândut partea sa de 21% din "MOL" către "Surgutneftgas".
Grupul "OMV" neagă acuzaţiile legate de faptul că ar fi manipulat de Moscova. Purtătorul de cuvânt al "OMV", Thomas Huemer, a reamintit o declaraţie din 2007 a preşedintelui "MOL", Zsolt Hernadi, care a spus că preferă să fie preluat de o companie rusească, decât să cedeze controlul către "OMV". "Această dorinţă a devenit acum realitate", a declarat Huemer.
"Surgutneftgas" este, în prezent, cel mai mare acţionar al "MOL", dar nu a obţinut încă acordul oficial al autorităţilor de la Budapesta de a fi înregistrat ca atare. O reuniune a acţionarilor ţinută imediat după preluare a luat măsuri "de menţinere a independenţei". Experţii spun că "Surgutneftgas" ar putea exercita acum presiuni pentru eliminarea conducerii ungare a "MOL" şi înlocuirea cu una mai apropiată Rusiei. Strategia urmăreşte, potrivit experţilor, obstrucţionarea construcţiei gazoductului Nabucco.
Ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a negat că "Surgutneftgas" ar intenţiona să blocheze Nabucco. "Interesul
Citiţi "South Stream va fi realizat înaintea Nabucco"
Acţionarii consorţiului Nabucco sunt "OMV" Austria, "MOL" Ungaria, "Transgaz" România, "Bulgargaz" Bulgaria, "Botaş" Turcia şi RWE Germania.