EURACTIV: Rusia a preluat o cotă din MOL ca să împiedice construcţia Nabucco

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 mai 2009

Preluarea unei cote de peste 20% din compania petrolieră maghiară "MOL" Nyrt. de către "Surgutneftgas" Rusia, societate considerată apropiată premierului Vladimir Putin, face parte dintr-un plan strategic al Moscovei de obţinere a controlului unor pieţe est-europene cheie şi de împiedicare a construcţiei gazoductului Nabucco, notează EurActiv.

Experţi în domeniul energiei, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au deplâns, într-o discuţie cu EurActiv, "orbirea" Occidentului faţă de încercarea Kremlinului de a interveni în planurile UE privind elaborarea unei politici energetice.

Austria, Germania şi Italia au fost indicate drept ţări ale căror lideri "credeau că fac afaceri" cu Rusia, dar, de fapt, au fost manipulaţi de Kremlin. Avertismentele au venit în contextul în care UE şi Rusia se pregătesc pentru un summit bilateral la 21-22 mai, a cărui agendă va fi dominată de chestiuni energetice.

Potrivit experţilor, motivaţiile politice ale Kremlinului au fos dezvăluite când "Surgutneftgas" a preluat, în luna martie, de la OMV AG, controlul a 21,2% din "MOL". "Surgutneftgas", companie petrolieră despre care există puţine informaţii, dar despre care se ştie că este apropiată de Putin, a cheltuit 1,4 miliarde euro pentru încheierea acestei afaceri. Suma reprezintă mai mult decât dublul valorii de piaţă a achiziţiei, au subliniat experţii, care indică însă valoarea strategică a mişcării.

Guvernul maghiar a criticat mişcarea. "Problema afacerii "MOL" este că nu ştim cine se află în spatele ei", a declarat ministrul de externe Peter Balazs, pentru EurActiv.

Alţi oficiali ungari au sugerat că Rusia operează, de fapt, prin intermediul "OMV", grupul austriac de petrol şi gaze a cărui ofertă de a cumpăra "MOL" în 2007 a fost respinsă. Comisia Europeană a avut, de asemenea, obiecţii privind această preluare ostilă, invocând temeri legate concurenţă. Eşecul a condus la faptul că "OMV" şi-a vândut partea sa de 21% din "MOL" către "Surgutneftgas".

Grupul "OMV" neagă acuzaţiile legate de faptul că ar fi manipulat de Moscova. Purtătorul de cuvânt al "OMV", Thomas Huemer, a reamintit o declaraţie din 2007 a preşedintelui "MOL", Zsolt Hernadi, care a spus că preferă să fie preluat de o companie rusească, decât să cedeze controlul către "OMV". "Această dorinţă a devenit acum realitate", a declarat Huemer.

"Surgutneftgas" este, în prezent, cel mai mare acţionar al "MOL", dar nu a obţinut încă acordul oficial al autorităţilor de la Budapesta de a fi înregistrat ca atare. O reuniune a acţionarilor ţinută imediat după preluare a luat măsuri "de menţinere a independenţei". Experţii spun că "Surgutneftgas" ar putea exercita acum presiuni pentru eliminarea conducerii ungare a "MOL" şi înlocuirea cu una mai apropiată Rusiei. Strategia urmăreşte, potrivit experţilor, obstrucţionarea construcţiei gazoductului Nabucco.

Ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a negat că "Surgutneftgas" ar intenţiona să blocheze Nabucco. "Interesul pentru cumpărarea acţiunilor MOL este creşterea capacităţilor de procesare, care sunt insuficiente în Rusia", a spus Şmatko.

Citiţi "South Stream va fi realizat înaintea Nabucco"

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt "OMV" Austria, "MOL" Ungaria, "Transgaz" România, "Bulgargaz" Bulgaria, "Botaş" Turcia şi RWE Germania.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb