Federaţia Română de Fotbal şi-a manifestat disponibilitatea de a "profita" de eventuala retragere a două oraşe gazdă ale Euro 2020 (care se va desfăşura în 2021), iar Bucureştiul să găzduiască mai multe partide. Mişcarea, oarecum riscantă, având în vedere actualul context, este una de care poate profita şi turismul, aflat în acest moment la pământ. Rămâne de văzut, însă, dacă după această pandemie, iubitorii fotbalului vor mai fi dispuşi să călătorească de-a lungul Europei. Toate socotelile care se fac acum au în componenţă foarte multe necunoscute.
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că dacă vor exista ţări care renunţă la organizarea de meciuri, atunci o parte din aceste partide ar putea fi găzduite de ţara noastră: "Intenţionăm să aducem cât mai multe competiţii internaţionale în România şi în acelaşi timp să aducem o valoare adăugată economiei României. În 2021, vom organiza CE under 19, intenţionăm să ne depunem dosarul de candidatură în această vară pentru a organiza Campionatul European under 21 în 2023. Ne-am bucura ca în acest demers să ni se alăture şi Republica Moldova, dacă vor avea capacitatea să-şi construiască în următoarea perioadă de timp un al doilea stadion".
"Suntem într-un dialog foarte strâns cu UEFA, astfel încât dacă va exista vreo fereastră de oportunitate să putem să aducem chiar mai multe meciuri la Bucureşti de la Euro-2020". Discuţiile pe tema retragerii au devenit mai intense după ce cotidianului Daily Mail a notat că Italia şi Spania sunt acum reticente la ideea de a mai găzdui meciuri în vara viitoare, la Roma şi Bilbao. Federaţiile naţionale de fotbal din cele mai afectate două ţări europene se tem că actuala criză sanitară se va prelungi şi intenţionează să îşi negocieze retragerea cu responsabilii UEFA.
Turneul final al Campionatul European de fotbal, care include meciuri la Bucureşti şi în alte 11 oraşe euroepene, a fost amânat cu un an din cauza coronavirusului, astfel că se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021. Cele patru partide găzduite de Arena Naţională, trei din grupa C şi o optime de finală, se vor disputa la următoarele date: Duminică, 13 iunie 2021, ora 19.00: Austria - câştigătoare play-off D sau A; Joi, 17 iunie 2021, ora 16:00 : Ucraina - Câştigătoare play-off D sau A; Luni, 21 iunie 2021, ora 19:00 : Ucraina - Austria; Luni, 28 iunie 2021, ora 22:00: 1F - 3A/B/C.
• Trei date pentru reluarea Ligii 1
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat la ProX, că federaţia şi LPF lucrează cu trei scenarii pentru reluarea meciurilor de fotbal, în datele de 27 mai, 3 iunie sau 13 iunie: "Plecăm de la principiul că fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren. Plecând de la acest principiu am stabilit trei obiective startegice pe care trebuie să le urmăm. Primul este siguranţa şi sănătatea suporterilor, jucătorilor, staff-urilor şi tuturor persoanelor implicate în organizarea unei competiţii sportive. Al doilea obiectiv este legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea acestora şi care mai departe se răsfrânge asupra întregii economii a fotbalului. Iar cel de-al treilea obiectiv este ca orice decizie pe care vom fi forţaţi să o luăm să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile care participă într-o competiţie. Mai sunt de jucat opt etape din play-off, 12 etape din play-out, la nivelul Ligii I, câte 14 etape la nivelul ligilor a doua şi a treia şi mai avem semifinalele şi finala Cupei României pentru care avem nevoie de alte trei date pentru a finaliza această competiţie şi să nu uităm de barajul de promovare din Liga a II-a în Liga I. În momentul de faţă lucrăm pe trei scenarii de reluare graduală a competiţiei, pe 27 mai, 13 iunie şi 13 iulie. Toate cele 53 de competiţii organizate astăzi în România, 52 de FRF şi una de LPF, toate acestea se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Avem un dialog deschis şi cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Sportului să vedem dacă la începutul lunii mai se pot ridica anumite restricţii, astfel încât să putem să începem competiţia chiar pe 27 mai. Dacă vom începe pe 27 mai, vom putea să comunicăm echipele participante în cupele europene pe 28 iunie. Trebuie să luăm în considerare că termenul oficial comunicat de UEFA tuturor federaţiilor naţionale de finalizare a campionatelor interne este data de 30 iunie. Mai lucrăm pe un scenariu cu data de 13 iunie. Dacă vom putea să începem pe 13 iunie, asta înseamnă că vom putea să comunicăm echipele participante în Europa pe 15 iulie şi vom putea să organizăm barajul de promovare la 1 august. Trebuie să ne asigurăm ca play-out-ul de Liga I se termină odată cu campionatul Ligii a II-a. Nu există nicio comunicare oficială de la UEFA că sezonul trebuie să se termine la 3 august. În ultima videoconferinţă pe care am avut-o cu reprezentanţii UEFA, am discutat de flexibilitate, dar în niciun caz nu ne putem aştepta ca acest termen limită să fie 3 august, pentru că anumite ţări trebuie să-şi termine competiţiile mai devreme în comparaţie cu celelalte. Dacă campionatele mari din Europa vor intra mai târziu în competiţiile europene, asta presupune că noi, care trebuie să intăm din primele faze, trebuie să terminăm mai devreme".
Burleanu a estimat la 20-25 la sută pierderile cluburilor autohtone dacă fotbalul nu se va relua în iunie.