EURO A TRECUT, IERI, DE NIVELUL DE 4,4 LEI Cursul euro/leu, în scădere, pe piaţa interbancară

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 mai 2012

Cursul euro/leu, în scădere, pe piaţa interbancară

UPDATE: Cursul euro/leu, în scădere, pe piaţa interbancară

Un euro se tranzacţiona, astăzi, la ora 10:35, pe piaţa interbancară, cu 4,4040-4,4072 lei, înregistrând o scădere de 0,11% faţă de cursul oficial de ieri.

----------------

Isărescu: Deprecierea leului este o reacţie la evoluţiile politice

Cristian Cochinţu: Nivelul de 4,5 lei/euro pare iminent, iar o revenire spre 4,32-4,35 ar fi doar temporară

Euro a atins, ieri, un nou maxim istoric pentru a doua oară în această săptămână, Banca Naţională a României (BNR) anunţând un curs oficial de 4,4168 lei/euro. Referinţa de ieri a fost cu 1,98 bani mai mare faţă de cea de luni, când moneda euro a înscris un nou record, fiind cotată de Banca Centrală la 4,3970 lei/euro.

Valoarea maximă la care a ajuns, ieri, euro pe piaţa interbancară a fost 4,43 lei, ne-au declarat surse din piaţă.

Sursele citate ne-au spus: "În cursul dimineţii euro a deschis la 4,4255-4,4275, iar după-amiază a ajuns la 4,43. În jurul orei 17:00, operaţiunile se realizau la 4,4190-4,4210".

Volumele de tranzacţionare de ieri nu au fost mari, dar a existat interes din partea investitorilor străini pentru moneda europeană, potrivit surselor menţionate, care au adăugat: "S-a speculat un moment de instabilitate. După o perioadă calmă, asis-tăm zilele acestea la deprecieri consecutive, în contextul în care şi dobânzile pe piaţa interbancară sunt, în general, mici".

Dealerii susţin că deprecierea monedei naţionale a fost temperată de intervenţiile BNR, care a realizat vânzări de euro indirecte.

Cristian Cochinţu, analist financiar la "Admiral Markets", este de părere că declinul leului va continua.

Domnia sa ne-a declarat: "Cursul de schimb Eur/Ron a intrat de la finalul anului trecut pe o tendinţă ascendentă, după ce pragul critic de rezistenţă al ultimilor trei ani, 4,3, a cedat. Nu a fost nicio surpriză, ci doar o continuare absolut normală a trendului ascendent, ce a stârnit interesul investitorilor. Din punct de vedere fundamental, randamentul în scădere al monedei naţionale a amplificat declinul. Nu sunt motive să credem că trendul se va schimba prea curând, 4,5 pare iminent, iar o revenire spre 4,32-4,35 ar fi doar temporară şi declinul leului va continua".

De la schimbarea Guvernului şi până în prezent, euro s-a apreciat în raport cu leul cu aproape 1%, iar de la începutul anului a câştigat 2,19%.

"Este prea mult să vorbim de prăbuşire, sunt doar câteva procente de la începutul anului, dar românii se obişnuiseră cu un curs stabil, cu un declin lent de maxim 4,5, unde probabil se va stabiliza", ne-a precizat domnia sa.

Forintul s-a depreciat cu 23% în a doua jumătate a anului trecut şi apoi a crescut cu 12% în acest an, potrivit analistului financiar.

În privinţa deciziei de ieri a BNR, de a menţine dobânda cheie la 5,25%, Cristian Cochinţu nu crede că vor exista efecte asupra cursului de schimb, pentru că aceasta era aşteptată. Mai importantă este intenţia BNR de a continua sau nu politica de relaxare, potrivit domniei sale.

"Dacă viziunea BNR se modifică după evoluţia recentă a cursului şi a schimbărilor politice, ron-ul se va aprecia, piaţa speculând deja că BNR va reduce dobânda şi în viitor, dar să vedem ce indicii ne oferă guvernatorul Băncii Naţionale şi cum le percepe piaţa", ne-a precizat Cristian Cochinţu.

Domnia sa a adăugat că este "foarte dificil" pentru o bancă centrală să controleze cursul de schimb pe termen lung, mai ales prin intervenţii: "BNR poate menţine dobânda ridicată şi astfel ar păstra leul atractiv şi ar înlătura speculaţiile că va fi mai ieftin în viitor, dar ar afecta creşterea economică pe de altă parte".

Analistul financiar din cadrul "Admiral Markets" este de părere că dobânda de politică monetară ar fi trebuit redusă mai agresiv în trecut.

Analistul economic Ionel Blănculescu este de părere că schimbarea guvernului a condus la variaţii pe curs "nu foarte mari", care erau, de fapt, anticipate încă de la sfârşitul anului, cu marje foarte mici.

Domnia sa ne-a declarat: "Cu cât se va instala mai repede noul guvern, cu atât mai repede acest curs tranzitoriu îşi va reveni la valorile pe care le avea înainte să cadă Guvernul Ungureanu. Astfel de oscilaţii au loc în momentul în care se întâmplă evenimente politice de acest gen".

BNR a afişat, ieri, un curs oficial pentru dolarul american de 3,3594 lei, în creştere cu 3,54 bani faţă de şedinţa anterioară. De asemenea, francul elveţian a câştigat teren, ieri, în faţa monedei naţionale, ajungând la 3,6756 lei, cu 1,63 bani peste cotaţia precedentă.

Isărescu: Leul reacţionează la evoluţiile politice

Deprecierea monedei naţionale faţă de euro, care a atins un nou nivel istoric ieri, pare să fie o reacţie la evoluţiile politice din ultimele zile, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a atras atenţia, însă, că este posibil, de asemenea, ca fundamentele să ducă la o mişcare o zonei de variaţie a cursului, după ce, timp de trei ani, diferenţialul de inflaţie a fost în defavoarea noastră. "Avem patru luni în care am avut două schimbări de Guvern, o lună de manifestaţii sociale şi o iarnă destul de grea", a subliniat domnia sa.

Mugur Isărescu, a precizat, totuşi, că deprecierea leului nu a fost una de amploare şi nu a depăşit două-trei procente. Guvernatorul BNR a explicat că marile mişcări nu au avut loc la Bucureşti, ci la Londra şi New York, în condiţiile în care zece miliarde lei se află în mâinile nerezidenţilor al căror comportament este mai dificil de controlat în absenţa unor mesaje corecte din partea autorităţilor noastre. "Investitorii nu au nevoie de multe informaţii, pot să îşi modifice comportamentul la o frântură de informaţie", a atras atenţia domnia sa.

La Bucureşti lucrurile au fost mai calme, în condiţiile în care premierul desemnat Victor Ponta a transmis un mesaj de continuitate a politicilor macroeconomice, prin continurea acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, potrivit Guvernatorului BNR.

Mugur Isărescu a declarat că nu vede posibilă o reducere a CAS-ului în următoarele şase luni. În schimb, decizia de reîntregire a salariilor era una previzibilă, a precizat domnia sa.

Numirea lui Florin Georgescu la Ministerul Finanţelor - o garanţie a evitării derapajelor

Numirea lui Florin Georgescu în funcţia de Ministru al Finanţelor Publice şi Vicepremier reprezintă o garanţie că politicile bugetare nu vor duce la derapaje, potrivit Guvernatorului BNR. Domnia sa a explicat că, din punct de vedere al conlucrării cu Ministerul Finanţelor Publice, al mixului de politici fiscale şi monetare, decizia reprezintă un câştig categoric. "Avem de colaborat cu o persoană cu o vas-tă experienţă şi în domeniul financiar-fiscal, dar şi în domeniul bancar, ne cunoaştem, dânsul este un foarte bun profesionist şi a fost şi un foarte bun coleg", a precizat şeful băncii centrale. (ALEXANDRU SÂRBU)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eram sigur ca prin schimbarea guvernului, promisiunile revenirii salariilor, restituirii CAS-ului pensionarilor si cate altele,piata va reactiona prin deprecierea leului. Aceasta depreciere, intervine pe un spectru larg european si chiar mondial de reasezari monetare intre state intre zone. Cred ca planul intern afecteaza doar in proportie de 25-30% inceputul acestei inflatii, restul fiind dirijat din exterior( pretul aurului in scadere, deprecierea euro fata de dolar, Grecia, neincrederea in politica economica a Germaniei, alegerile din SUA si cate altele). Nu sunt bugetar, nici pensionar, am un salariu mic, depind de piata petrolului in mare masura.Cred ca in aceste conditii,o greseala inpardonabila ar fi maririle si restituirile de salariiin transe mari unice.Poate ar trebui sa trecem vara mai prudenti, mai stransi la punga in vacanta, pentru ca vine iarna, se vor scumpii toate, plecand de la preturi deja exagerat de mari.Banca Nationala poate multe dar nu face minuni.Politica financiara austera este cheia succesului in guvernarile actuale de succes din lume, dezvoltarea industrieie si a agriculturii peste servicii. Economisirea si chivernisirea cheltuielilor la toate nivelurile. Atentie, dl.Ponta, o masina eco este scumpa. Poate va ganditi la reducerea parcului auto in ansamblu.In toamna eu as vota cu Isarescu, chiar daca unii il critica. Este dur, pare cinic dar zice bine.

    Cursul euro/leu? aoleu!!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb