EUROBAROMETRU: Satisfacţia lucrătorilor este în scădere

E.D.
Macroeconomie / 25 aprilie 2014

64% dintre români apreciază condiţiile de muncă din propria ţară drept proaste, iar 55% consideră că, în plus, ele s-au şi înrăutăţit în ultimii 5 ani, potrivit unui sondaj Eurobarometru, care analizează modul în care a fost afectată de criză calitatea muncii. În acelaşi timp, ei sunt mulţumiţi în proporţie de 75% şi, respectiv, 72% în ceea ce priveşte timpul de lucru şi echilibrul între viaţa profesională şi cea profesională.

Ceva mai mult de jumătate (53%) dintre lucrătorii europeni percep condiţiile de muncă din ţara lor ca fiind bune, însă majoritatea (57%) cred totuşi că acestea s-au deteriorat în ultimii 5 ani, după cum reiese din sondajul Eurobarometru. Cu toate că majoritatea persoanelor încadrate în muncă sunt mulţumite de propriile condiţii de lucru (în medie 77% la nivelul UE), există mari discrepanţe între statele membre, procentul celor care se declară mulţumiţi variind de la 94% în Danemarca la 38% în Grecia. În general, majoritatea lucrătorilor sunt foarte mulţumiţi de programul lor de lucru (80%), precum şi de modul în care le sunt protejate sănătatea şi siguranţa la locul de muncă (85%).

Eurobarometrul, realizat în cele 28 de state membre, indică faptul că peste 80% dintre respondenţii din Danemarca, Luxemburg, Finlanda şi Olanda consideră că, în ţara lor, condiţiile de lucru sunt bune. La nivel individual, Danemarca se situează, din nou, pe primul loc, 94% dintre lucrători declarându-se satisfăcuţi de condiţiile oferite la locul lor de muncă. Austria şi Belgia se situează pe locul al doilea în clasament; în aceste ţări, 9 din 10 lucrători sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă. Urmează apoi la mică distanţă Finlanda (89%), Marea Britanie şi Estonia (ambele cu 88%);

La polul opus, Grecia prezintă cea mai mică rată de satisfacţie la nivel naţional (16%) şi este singura ţară în care mai puţin de jumătate dintre participanţii la sondaj se declară mulţumiţi de condiţiile lor de muncă actuale (38%);

Într-o mai mică măsură, nivelurile de satisfacţie sunt mai reduse la nivel naţional în ţări precum Croaţia (18%), Spania (20%), Italia (25%), Bulgaria (31%), Slovenia, Portugalia şi România (32%), dar şi în Slovacia (36%) sau Polonia (38%).

Aceste discrepanţe pot fi determinate de o multitudine de factori. Printre aceştia se numără contextul socio-economic influenţat de criză, dar şi anumite elemente de natură structurală, care ţin de dialogul social, de politicile sociale şi de legislaţia muncii şi care pot fi mai puternice sau mai slabe în funcţie de situaţia din fiecare ţară a UE.

Acest sondaj a fost realizat în cele 28 de state membre, între 3 şi 5 aprilie 2014. La studiu au participat 26 571 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice, care au fost intervievaţi prin telefon (fix şi mobil), în limba lor maternă.

În cadrul acestui Eurobarometru, prin condiţii de muncă se înţeleg următoarele: programul de lucru, organizarea muncii, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, reprezentarea salariaţilor şi relaţia cu angajatorul.

Rezultatele Eurobarometrului vor constitui o bază de discuţie în cadrul dezbaterilor pe tema perspectivelor actuale şi viitoare ale acţiunilor UE în ceea ce priveşte condiţiile de lucru, care se vor desfăşura la Bruxelles în data de 28 aprilie. Cu prilejul acestei conferinţe, se va discuta despre modalităţile de a dezvolta în continuare o abordare coerentă şi orientată spre viitor cu privire la condiţiile de muncă din UE, în vederea asigurării unui nivel ridicat de calitate, siguranţă şi echitate la locul de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb