După doi ani foarte buni, perspectivele pentru construcţiile de locuinţe din Europa au devenit mult mai sumbre, potrivit reţelei de prognoză EUROCONSTRUCT, care preconizează că activitatea de construcţii va scădea cu aproape 3% în perioada 2023-2024, după care se va redresa uşor în 2025.
Anul în curs va fi afectat de o reducere cu 2% a volumului de construcţii noi, ca urmare a consecinţelor economice ale războiului din Ucraina, notează sursa citată, menţionând că, în schimb, scăderea lucrărilor la clădirile existente, în 2023 şi 2024, va fi determinată în mare măsură de reducerea subvenţiilor de stat pentru renovare care, anterior, erau extrem de generoase.
"Totuşi, în majoritatea ţărilor europene, şocul recent al preţului energiei va duce, probabil, la mai multe investiţii în locuinţele existente", spune, citat de helsinkitimes.fi, Ludwig Dorffmeister, expert la institutul german Ifo, parte a EUROCONSTRUCT. Domnia sa adaugă: "Volumele de inginerie civilă se confruntă cu o serie de provocări majore. Investiţiile necesare în furnizarea de energie, extinderea reţelei de transport şi transportul public vor declanşa o creştere a ingineriei civile cu 2,9% în 2023, cu 1,8% în 2024 şi cu 2,2% în 2025. Se aşteaptă ca Italia, Norvegia, Slovacia şi Polonia să cunoască cele mai mari creşteri şi doar piaţa din Finlanda se va micşora".
Conform sursei citate, în cea mai mare economie europeană, Germania, presiunea creşte pe segmentul construcţiei de locuinţe noi.
"Principalele motive pentru această tendinţă includ creşteri semnificative ale ratelor împrumuturilor pentru locuinţe, ale costurilor de construcţie şi reducerea subvenţiilor federale pentru ridicarea de case noi", spune Dorffmeister.
Rezultatele unui sondaj Ifo din decembrie au arătat că stocurile de comenzi, deşi sunt încă la un nivel ridicat, au scăzut pentru a cincea lună consecutiv. Noile comenzi, de care are mare nevoie industria de profil, nu s-au materializat. "A existat o deteriorare drastică a condiţiilor pentru dezvoltatorii privaţi şi companiile imobiliare", conchide Dorffmeister.
• IHS Markit: Viitor sumbru pentru pieţele construcţiilor din Europa de Vest
Scott Hazelton, analist de piaţă la IHS Markit, preconizează, citat de construction-europe.com, un viitor oarecum sumbru pentru economiile şi pieţele construcţiilor din Europa de Vest, în condiţiile în care războiul din Ucraina, problemele legate de aprovizionarea cu energie şi preţurile mari, plus condiţiile financiare mai stricte pentru combaterea inflaţiei, vor duce economia zonei euro în recesiune în 2023.
Potrivit sursei citate, deşi marile guverne din regiune au lansat pachete pentru protejarea gospodăriilor şi firmelor de creşterea preţurilor energiei, inflaţia ridicată va afecta încrederea, cheltuielile şi deciziile de investiţii. În plus, înăsprirea politicii monetare a Băncii Centrale Europene (BCE) va adăuga o presiune financiară suplimentară asupra gospodăriilor şi firmelor, iar toate aceste evoluţii vor genera o slăbire suplimentară a domeniului construcţiior din vestul Europei.
Potrivit raportului, cheltuielile reale totale pentru construcţii au sporit cu numai 1,2% în 2022, în Europa de Vest, şi, având în vedere că factorii care generează presiune se vor menţine şi anul acesta, cheltuielile pentru construcţii vor creşte doar marginal, cu 0,4%.
Per total, la nivelul Europei, analiza arată un declin cu 0,9% al cheltuielilor pentru construcţii, urmat de o scădere de 1,8% în 2023, chiar dacă guvernele vor continua investiţiile în infrastructură pentru reducerea dependenţei de energia rusă.
În plus, creşterea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor vor diminua accesibilitatea locuinţelor şi cererea gospodăriilor pentru îmbunătăţirea locuinţelor existente.