Parlamentul European şi-a dat, marţi, acordul pentru ca Fondul european pentru investiţii strategice (EFSI), lansat în perioada Comisiei Juncker, să fie extins până la finele lui 2020 şi de asemenea anvelopa acestui fond să fie majorată până la cel puţin 500 miliarde de euro, informează AFP.
În forma sa actuală, Fondul european pentru investiţii strategice (EFSI) este concentrat pe infrastructură, educaţie, cercetare, inovare, energia din surse regenerabile şi eficienţa energetică, utilizează garanţii de 21 miliarde de euro pentru a atrage investiţii private de 15 ori mai mari până în 2018.
EFSI a permis mobilizarea unor investiţii de 315 miliarde de euro în trei ani, din 2015 şi până în 2018, potrivit Agerpres.
În urmă cu un an, cei 28 de miniştrii de Finanţe din UE şi-au dat acordul pentru a majora capacitatea de finanţare şi durata acestui plan, în aceleaşi proporţii cu cele care au fost aprobate marţi de eurodeputaţi.
Într-un comunicat de presă, Parlamentul European a precizat că "investiţiile ar trebui să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, pe creştere şi competitivitate, energie şi climă, sănătate, cercetare şi inovaţie, transporturi durabile, sectorul digital şi industriile creative".
EFSI este finanţat atât de bugetul european cât şi de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) precum şi de statele membre. EFSI este destinat atragerii de investitori privaţi care sunt interesaţi să finanţeze proiecte în sectoare precum energia, infrastructurile sau cercetarea.