Europarlamentarii români critică propunerea de buget UE pe 2021-2027

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 mai 2018

Europarlamentarii români critică propunerea de buget UE pe 2021-2027

Maria Grapini către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: "Condiţionalitatea cu privire la statul de drept, pe care doriţi să o introduceţi pentru acordarea fondurilor europene, îi va afecta pe cetăţeni, nu pe liderii politici"

Propunerea de buget al UE pentru perioada 2021-2027, lansată miercuri de Comisia Europeană, a stârnit nemulţumiri în rândul unor europarlamentari români, în condiţiile în care Executivul comunitar vrea ca respectarea statului de drept să fie o condiţie prealabilă esenţială pentru obţinerea de finanţare din partea UE, dar şi din cauză că noul buget presupune reduceri de fonduri pentru domenii importante.

Maria Grapini, europarlamentar PPU-sl, şi-a exprimat miercuri, în plenul PE din Bruxelles, îngrijorarea majoră legată de viitorul buget al UE, adresându-se direct preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker:

"Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 prezentat are, din păcate, foarte multe minusuri care vor afecta solidaritatea europeană, coeziunea, dezvoltarea IMM-urilor, politica agricolă etc. Reducerea fondului de coeziune şi a celui pentru Politica Agricolă Comună va conduce la creşterea disparităţilor regionale, fragilizarea IMM-urilor şi la dispariţia micilor afaceri din domeniul agriculturii! Cât despre condiţionalitatea cu privire la statul de drept, pe care doriţi să o introduceţi pentru acordarea fondurilor europene, pe lângă faptul că încalcă Tratatul de la Lisabona, îi va afecta pe cetăţeni şi nu pe liderii politici, de aceea nu pot fi de acord cu ea!".

Maria Grapini a mai declarat că propune creşterea fondurilor alocate pentru IMM-uri şi pentru pilonul social.

"Trebuie să asigurăm creşterea nivelului de trai, accesul la educaţie şi sănătate pentru toţi cetăţenii europeni!", a conchis domnia sa.

Siegfried Mureşan: "România nu trebuie să accepte propunerea de reducere a fondurilor pentru coeziune şi agricultură"

Siegfried Mureşan, vicepreşedintele Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, a declarat după prezentarea propunerii de buget al UE pe 2021-2027: "România nu trebuie să accepte propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 5% fondurile destinate Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune în viitorul buget european post-2020".

Legat de faptul că Executivul european a semnalat că orice atac la adresa statului de drept poate fi sanc-ţionat cu suspendarea fondurilor europene, domnul Mureşan consideră că nu trebuie penalizaţi beneficiarii de fonduri din cauza derapajelor guvernelor naţionale.

Iuliu Winkler: "Bugetul european nu trebuie să ducă la adâncirea faliilor din interiorul UE"

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) speră ca propunerile Comisiei Europene cu privire la Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 să nu contribuie la scăderea coeziunii din interiorul UE 27, respectiv a solidarităţii dintre statele membre.

În opinia sa, anunţata scădere a fondurilor alocate pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună ar putea crea noi falii în interiorul UE.

De asemenea, deputatul UDMR este sceptic în privinţa viabilităţii ideii de a conecta execuţia bugetului european cu funcţionarea statului de drept.

"Propunerea Comisiei pentru noul CFM 2012-2027 vine cu veşti bune, dar şi unele îngrijorătoare. Veştile îngrijorătoare pentru România sunt reducerile bugetare provocate de ieşirea Marii Britanii din UE, unul dintre cei mai mari contributori. Reducerile vor atinge cele două mari capitole bugetare şi anume Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună".

În opinia europarlamentarului UDMR, aceste propuneri de reduceri trebuie analizate cu atenţie şi trebuie evaluat impactul pe care le vor avea în România.

"UDMR doreşte să participe la dezbaterile legate de implicaţiile bugetare pe care le-ar putea avea noul CFM 2021-2027. Vom purta discuţii cu asociaţiile de producători, reprezentanţii noştri din administraţiile judeţene, municipale şi comunale, şi le vom dezbate şi în grupul parlamentar", a mai spus Iuliu Winkler.

Comisia Europeană propune un buget de 1.135 de miliarde de euro în credite de angajament pentru perioada 2021-2027,

echivalentul a 1,11% din venitul naţional brut al UE27.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb