Comisia Europeană (CE) ar putea impune taxe la importurile de produse plate laminate la rece din oţel provenite din China şi Rusia, în timp ce continuă investigaţiile privind acuzaţiile de dumping aduse producătorilor de oţel din cele două ţări, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, citate de Agerpres.
Conform surselor, forul comunitar va anunţa în data de 14 februarie taxe temporare de până la 16% pentru China şi de până la 26% pentru Rusia. După finalizarea investigaţiilor, dacă CE ajunge la concluzia că aceste produse sunt vândute la preţuri nejustificat de scăzute, ar putea impune până în 12 august taxe definitive, care se aplică pe o perioadă de cinci ani.
Recent, Comisia Europeană a cerut autorităţilor vamale din ţările membre ca, începând din data de 13 decembrie, să înregistreze importurile de produse plate laminate la rece din oţel.
În mai 2015, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra importurilor de produse de oţel din China şi Rusia, după o plângere formulată de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Oţel, EUROFER, care susţine că marja medie de dumping (cu cât este mai mare preţul normal de pe piaţă faţă de preţul la export) este de 28% în cazul producătorilor de oţel din China şi de 15-20% pentru producătorii din Rusia.
Asociaţia susţine că procedura de înregistrare este justificată, deoarece importatorii sunt conştienţi de politica de dumping, iar de la debutul investigaţiei Comisiei în luna mai, importurile au crescut.
Eurofer a anunţat recent că importurile totale de oţel au crescut cu 29% în trimestrul trei din 2015 şi cu 51% în ultimele trei luni ale anului trecut. Aproximativ 60% din oţelul importat în Europa provine din Rusia, China şi Ucraina.
În ianuarie 2016, directorul general al Asociaţiei Europene a Oţelului (EUROFER), Axel Eggert, a declarat că, deocamdată, China nu este o economie de piaţă, iar dacă i s-ar acorda acest statut, măsurile antidumping din Europa ar deveni ineficiente. Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER) a solicitat factorilor de decizie politică să evalueze mai "riguros, transparent şi cuprinzător" cum ar afecta perspectivele de locuri de muncă, de creştere şi de investiţii ale Uniunii Europene acordarea statutului de economie de piaţă Chinei.
"UE a formulat cinci criterii care stabilesc cum China ar putea fi considerată o economie de piaţă. În prezent, ţara îndeplineşte doar una dintre aceste condiţii. Pur şi simplu, China nu este, deocamdată, o economie de piaţă. Există încă o implicare prea mare a statului", a declarat Axel Eggert, director general al EUROFER.
Reprezentantul EUROFER a afirmat că ţara asiatică pune presiune politică asupra factorilor de decizie la nivel naţional şi european pentru acordarea prematură a statutul de economie de piaţă.
"Dacă s-ar acorda statutul de economie de piaţă, măsurile antidumping care protejează sute de mii de locuri de muncă din UE împotriva concurenţei neloiale din China într-o serie de industrii strategice ale UE ar deveni ineficiente. Alte măsuri de apărare comercială ale UE sunt fie inoperante sau pur şi simplu insuficiente pentru a apăra împotriva valului în creştere de produse din China, care fac obiectul unui dumping, în special cele din oţel", a mai spus Axel Eggert.
China are o supracapacitate de 400 de milioane de tone, probabil de două ori mai mult decât producţia de oţel totală a UE de aproximativ 170 de milioane de tone.
Volumul importurilor de oţel din China în UE, s-a dublat în ultimele 18 luni, iar preţurile s-au prăbuşit cu aproximativ 40%.
Astfel, potrivit directorului EUROFER, acordarea statutului de economie de piaţă ar agrava condiţiile deja teribile de piaţă cauzate de dumpingul de oţel din China în UE şi ar ameninţa, în total, 330.000 de locuri de muncă în sectorul siderurgic european.
1. Otelul Galati e in Ue,dar e indian
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2016, 11:08)
Europa muta linii de productie in China si vrea sa mearga bine Eu?
Cerere si oferta unde este?
Pe fabricile noastre le-am demolat pt cane-au obligat, Eu isi merita soarta.