EUROPOL: Ţările Baltice, expuse riscurilor de spălare a banilor ruseşti

I.M.
Internaţional / 14 iunie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Ţările Baltice sunt expuse în continuare riscurilor de spălare a banilor ruseşti, după ce mai multe bănci mari au fost implicate în scandaluri provocate de astfel de activităţi, a declarat un oficial al Europol, transmite Reuters.

Pedro Felicio, responsabil cu combaterea spălării banilor în cadrul Europol, a declarat că "fluxuri uriaşe de bani ilegali" intră în Europa în mare parte din Rusia şi China, scrie News.ro.

La baza scandalului legat de spălarea a mai multe miliarde de dolari de către Danske Bank, cea mai mare bancă daneză, şi banca suedeză Swedbank se află banii ruseşti.

"Miliarde de bani ilegali ies din economia Rusiei", a spus Felicio, avertizând în privinţa pericolului repetării scandalurilor provocate de banii ruseşti în Ţările Baltice, respectiv în Letonia, Lituania şi Estonia.

Banca centrală a Rusiei, care a adoptat o atitudine fermă în ultimii ani faţă de spălarea banilor şi a închis zeci de bănci implicate, nu aa răspuns solicitărilor de comentarii, conform News.ro.

Un raport recent realizat de Financial Action Task Force, organizaţie globală considerată un standard pentru combaterea spălării banilor, a afirmat că sume mari de bani iliciţi ies anual şi din China. Banca centrală din China nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Europol a investit mai mult în ultima perioadă pentru combaterea activităţilor de spălare a banilor, dar Felicio a avertizat că deşi situaţia s-a îmbunătăţit, există încă lacune, mai ales în statele baltice, care sunt membre ale Uniunii Europene.

"Unele dintre băncile din regiunea baltică sunt foarte vulnerabile la activităţile de spălare a banilor, în special a celor din Rusia. Au avut loc îmbunătăţiri, dar problema este departe de a fi rezolvată. Este doar o chestiune de timp până va apărea un alt scandal în regiune şi va fi probabil foarte asemănător cu scandalurile din trecut", a spus Felicio, conform News.ro.

Acţiunile Danske Bank s-au prăbuşit după ce banca a anunţat că bani suspecţi, în valoare de 200 de miliarde de euro, inclusiv din Rusia şi foste state sovietice, au fost transferaţi prin filiala sa estoniană.

Ulterior, banca daneză s-a retras din Estonia, Rusia şi celelalte state baltice.

Swedbank este la rândul ei investigată după ce televiziunea suedeză SVT a relatat că a efectuat plăţi de ordinul miliardelor pentru clienţi riscanţi, majoritatea ruşi, prin Estonia.

Ţările Baltice sunt în primul rând la primirea banilor murdari, dar aceştia sunt investiţi în alte regiuni.

"Investiţiile imobiliare sunt una dintre soluţiile finale", a arătat Felicio, dând ca exemplu Londra şi Roma, mai scrie News.ro.

În statele baltice, Letonia accelerează reformele din sectorul bancar şi supravegherea acestuia.

Reformele din Estonia au fosst oprite până la formarea unui nou guvern. Lituania nu a fost implicată semnificativ în aceste scandaluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb