Producţia de energie în Uniunea Europeană este repartizată pe diferite surse de energie precum combustibili solizi, gaze naturale, ţiţei, energie nucleară şi energie regenerabilă cum ar fi biomasa, hidro, solară şi eoliană, arată datele publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informează Agerpres.
În 2021, sursa care a contribuit cel mai mult la producţia de energie primară a UE a fost energia regenerabilă (41% din totalul producţiei de energie în Uniunea Europeană). Această tendinţă se înregistrează din 2016, când regenerabilele au depăşit pentru prima dată energia nucleară.
A doua sursă este energia nucleară (31%), urmată de combustibilii solizi (18%), gazele naturale (6%), ţiţei (3%) şi altele (0,2%).
În cazul României, principalele surse de energie în 2021 au fost gazele naturale (32,3%), energia regenerabilă (26,7%), combustibilii solizi (14,5%), ţiţeiul (14,1%) şi energia nucleară (12,5%), arată sursa.
În 2021, energia regenerabilă a fost sursa exclusivă a producţiei de energie primară în Malta (cu alte cuvinte, ţara nu a produs alt tip de energie). Regenerabilele au reprezentat de asemenea principala sursă în câteva state membre UE, cu ponderi de peste 95% în Letonia (aproape de 100%), Portugalia (98%) şi Cipru (96%).
Combustibilii solizi au reprezentat principala sursă de energie produsă în Polonia (72%), Estonia (56%) şi Cehia (45%), în timp ce gazele naturale au avut cea mai mare pondere în Ţările de Jos (58%) şi Irlanda (42%). Principala sa sursă de producere a energiei au fost regenerabilele şi biocombustibilii, cu 49%).
În ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), energia regenerabilă a reprezentat 100% din producţia de energie primară în Islanda, şi doar 7% în Norvegia (unde cele mai mari ponderi le-au avut gazele naturale (47%) şi petrolul (45%). În 2021, producţia de energie corespundea unu procent de 42% din consumul de energie, ceea ce obligă UE la importuri din ţări terţe.
În 2021, principalul produs energetic importat a fost reprezentat de produsele petroliere (inclusiv ţiţeiul, care este principalul component), care au fost responsabile pentru aproape două treimi din importurile de energie ale blocului comunitar (64%), urmate de gazele naturale (25%) şi combustibilii fosili solizi (6%).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2023, 14:08)
Asa o fi,
dar industria europeana mare consumatoare de energie,
ori s-a relocat in tari cu pretul energiei mica ori au dat faliment,
este o pierdere enorma ptr, economia europeana
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2023, 16:00)
Cat din aceasta energie este cea numita "biomasa"?
Ca si in cazul masinilor electrice, ne aflam in fata unei catastrofe in care incompetentii de la varf ne imping.
Stim ca masinile electrice nu sunt mai "verzi" decat una conventionala.
Stim ca energia atomica polueaza la fel ca arderea gazelor naturale.
Si mai stim ca din propaganda "energiei regenerabile" de mai sus, a UE si CE, o buna parte este "BIOMASA". Ce este biomasa? Arderea padurilor, mai oameni buni. Asta este. Cand vedeti voi paduri disparute din Romania este pentru ca anumite tari sa isi indeplineasca tintele de "ecologie" in timp ce la noi se desertifica terenul.
O scrie chiar siteul euractiv, acum cateva zile.... Ia cititi
"As final negotiations on the Renewable Energy Directive are approaching, the risk is that EU policymakers will continue to treat forest wood burning as “zero-carbon” renewable energy and reward it with billions in subsidies, writes Mary S. Booth.
Mary S. Booth is the director of the Partnership for Policy Integrity (PFPI), a non-profit group.
Just days following the publication of the IPCC’s most frightening climate report yet, EU policymakers will decide whether the EU will continue its reliance on burning trees and other forest biomass for “renewable energy” – a practice that the EU’s own scientists have concluded degrades forests and increases greenhouse gas emissions, undermining efforts to mitigate the oncoming climate disaster.
Burning forest wood increases CO2 emissions compared to fossil fuels and destroys forests that are critical for taking carbon out of the air and for providing habitat."
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2023, 21:39)
Terminati cu ecologismele astea ieftine, petrolul si gazele rusesti sunt ecologice pentru ca sunt nelimitate, ieftine si arse prieteneste