Eurostat: România a înregistrat cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă din UE, după Letonia

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 14 septembrie 2007

Eurostat: România a înregistrat cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă din UE, după Letonia

România a înregistrat cea mai mare creştere anualizată a costurilor corelate forţei de muncă din Uniunea Europeană, după Letonia, în trimestrul doi, a indicat Oficiul de Statis­tică al Uniunii Europene, Eurostat. Creşterea anualizată a costurilor cu forţa de muncă a fost de 23,4%, în România, în trimestrul doi, datele fiind ajus­tate la zilele lucrătoare iar calculul s-a făcut pe valoarea nominală orară totală. Principalele două componente ale costurilor cu forţa de muncă sunt salariile angajaţilor (pe perioadă determinată şi nedeterminată) şi costurile non-salariale, respectiv plăţile efectuate în afară de salariu precum şi alte cheltuieli pe care angajatorul le suportă.

Costurile totale cu forţa de muncă nu includ costurile legate de instruirea profesională sau alte cheltuieli precum cos­turile cu recrutarea forţei de muncă sau hainele cumpărate angajatului unde este cazul. Costurile cu salariile diferă de costurile ne-salariale. Astfel, costurile cu salariile (pe perioa­dă determinată şi nedeterminată, cu normă întreagă sau nu) includ remuneraţii directe, bonusuri, alte feluri de plăţi pentru mâncare, băutură, maşină de serviciu, combustibil precum şi plata pentru zilele libere.

Costurile non-salariale includ contribuţiile sociale plătite de angajator, taxele de angajare şi altele.

Costurile cu salariile din România au crescut cu 23,4%, iar costurile non-salariale suportate de angajatori au cres­cut cu 23,6%. Cea mai mare scumpire a forţei de muncă a fost înregistrată în Letonia, unde costurile corelate au crescut cu 31,7%.

După Letonia şi România s-au clasat, în ordinea creşterii costurilor sus-amintite, Lituania (cu creştere de 21,6%) şi Estonia (18,7%), Bulgaria (14,6%), Ungaria (11,6%), Polonia (11,4%), Slovacia (7,9%) şi Republica Cehă cu o creştere a costurilor de 7,7%.

Cele mai mici creşteri anualizate ale cheltuielilor cu forţa de muncă s-au înregistrat în Germania (1,2%), Suedia (2,3%), Finlanda ( 2,6%) şi Belgia (2,7%). În Spania, Italia şi Marea Britanie, destinaţii ale multor muncitori români, cos­turile forţei de muncă au cres­cut cu 3,2%, 5,1% respectiv 4,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb