Eurostat: România a redus semnificativ deficitul guvernamental în trimestrul al treilea

F.D.
Macroeconomie / 22 ianuarie

Eurostat: România a redus semnificativ deficitul guvernamental în trimestrul al treilea

Deficitul guvernamental ajustat sezonier în Uniunea Europeană şi zona euro a scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut până la 2,8% din PIB, de la un nivel de 3% din PIB în trimestrul al doilea, iar cea mai mare reducere a fost înregistrată de România, potrivit cifrelor publicate luni de Eurostat.

Conform acestor date, care sunt provizorii, deficitul guvernamental al României a fost de 4,2% din PIB în trimestrul al treilea, semnificativ mai mic faţă de unul de 7,6% din PIB în trimestrul al doilea.

În schimb, când vine vorba de datoria guvernamentală, România este una dintre ţările membre cu cea mai mare creştere a raportului datorie-PIB în trimestrul al treilea din 2023, comparativ cu trimestrul al doilea. În perioada menţionată, doar nouă dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB şi cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Belgia (2,1 puncte procentuale), Letonia (1,9 puncte procentuale), Slovenia (un punct procentual) şi România (0,8 puncte procentuale).

În cazul României, cifrele provizorii ale Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 48,2% din PIB în trimestrul al doilea, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea.

În ritm anual, trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, opt state membre au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB. Şi în acest caz România este printre ţările cu cea mai mare creştere a datoriei (plus un punct procentual), alături de Belgia (2,5 puncte procentuale), Estonia (2,3 puncte procentuale), Finlanda (două puncte procentuale), Letonia (1,3 puncte procentuale), Slovacia şi Luxemburg (ambele cu un avans de un punct procentual). În cazul României, cifrele Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 47,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2022, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2023.

Statele membre UE cele mai îndatorate sunt Grecia (165,5% din PIB), Italia (140,6% din PIB), Franţa (111,9% din PIB), Spania (109,8% din PIB), Belgia (108% din PIB) şi Portugalia (107,5% din PIB). La polul opus, cel mai mic raport datorie-PIB se înregistrează în Estonia (18,2%), Bulgaria (21%), Luxemburg (25,7%), Suedia (29,7%) şi Danemarca (30,1%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb