Eurostat: România, printre statele europene cu cea mai redusă datorie guvernamentală raportată la PIB

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 octombrie 2007

România s-a aflat, anul trecut, printre ţările europene cu cel mai redus nivel al datoriei guvernamentale raportat la Produsul Intern Brut (PIB), potrivit ultimei estimări referitoare la deficitul public şi datoria guvernamentală a statelor membre în 2006, publicată de Oficiul European pentru Statistică - Eurostat. Potrivit sursei citate, datoria publică a României a reprezentat, în 2006, 12,4 la sută din PIB. Ţări cu un nivel mai redus al datoriei guvernamentale decât România sunt Estonia, unde nivelul datoriei guvernamentale a fost de 4,0 la sută din PIB, Luxemburg (6,6 la sută din PIB) şi Letonia (10,6 la sută din PIB).

Cifrele referitoare la România nu au suferit modificări semnificative comparativ cu precedenta estimare dată publicităţii în luna aprilie. Potrivit Eurostat, România a înregistrat, în 2006, un deficit bugetar de 1,9 la sută din Produsul Intern Brut, valoarea soldului negativ ridicându-se la 6,379 miliarde lei noi. Conform Eurostat, veniturile bugetare ale României au reprezentat, anul trecut, 33,2 la sută din PIB, iar cheltuielile au reprezentat 35 la sută din PIB. Valoarea Produsului Intern Brut al României a fost, anul trecut, de 342 miliarde lei. Datoria guvernamentală s-a situat la 42,563 miliarde lei, sau 12,4 la sută din PIB.

Cifrele diferă uşor de cele furnizate de Ministerul român de Finanţe, conform căruia execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat, în 2006, cu un deficit de 5,6 miliarde lei, reprezentând 1,68 la sută din Produsul Intern Brut (PIB). De asemenea, potrivit MFP, citat de Rompres, în 2006 veniturile totale ale bugetului general consolidat s-au cifrat la 106,975 miliarde lei (reprezentând 31,8 la sută din PIB), iar cheltuielile totale s-au ridicat la 112,62 miliarde lei (respectiv 33,5 la sută din PIB).

Eurostat utilizează o metodologie de calcul care include în calculul veniturilor şi cheltuielilor şi estimarea unor încasări şi plăţi care nu au fost operate în anul fiscal respectiv. "Dacă o companie îşi asumă o plată pe care nu o onorează până la sfârşitul anului, ea se include, potrivit metodologiei Eurostat, în venituri", a explicat, în luna aprilie, diferenţa dintre cele două raportări, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Vosganian a spus că este vorba despre un calcul pe care tot România l-a făcut.

Pentru 2006, a fost programat un deficit de 2,5 la sută din PIB. Potrivit Programului de Convergenţă 2006-2009, deficitul bugetar va fi redus gradual până la 1,9 la sută din PIB în 2009. Produsul Intern Brut pentru acest an este estimat la aproximativ 107 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb