Ediţia din acest an a celebrului concurs muzical Eurovision debutează astăzi, la Viena. Ţara noastră va intra în competiţie în cadrul primei semifinale, care se desfăşoară astăzi, formaţia Voltaj urmând să încerce să obţină calificarea în marea finală de pe 23 mai. În prima semifinală vor concura 16 ţări, iar în cea de-a doua, de pe 21 mai, 17 ţări.
După antrenamentele oficiale, solistul trupei Voltaj, Călin Goia, a avut ocazia să-şi "regleze" vocea la sfârşitul săptămânii trecute, numărându-se printre cei 10 concurenţi invitaţi la balul caritabil anual "Life Ball" din Viena, unul dintre cele mai importante evenimente de acest fel din lume, la care participă de fiecare dată numeroase vedete. Călin Goia a urcat pe scena din Viena alături de mai mulţi artişti, printre care Conchita Wurst, Dana Internaţional, Loreen şi Jedward, aceştia interpretând celebra piesă "Waterloo", cu care ABBA triumfa în 1974 la Eurovision. Liana Stanciu, şefa delegaţiei ţării noastre la Eurovision, cea care l-a însoţit pe solistul Voltaj la balul caritabil, consideră că acest eveniment reprezintă un punct în plus pentru delegaţia noastră în goana după voturi: "Diversitate, eleganţă dusă la extrem, fantezie - astfel aş caracteriza, în câteva cuvinte, evenimentul de aseară. E minunat să vezi vedete de talie mondială unindu-şi forţele într-o cauză nobilă. Iar pentru noi, în contextul Eurovision în care ne aflăm, participarea la acest eveniment este un punct câştigat". Conform caselor de pariuri, Voltaj se află pe lista favoriţilor în ceea ce priveşte calificarea în finală.
Revenind la concurs, în prima semifinală vor urca pe scenă reprezentanţi ai următoarelor ţări: Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria. În a doua semifinală, ţările participante sunt următoarele: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, Elveţia, Azerbaidjan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru şi Suedia. În finală sunt calificate direct şapte ţări, Austria, ca ţară gazdă, după ce reprezentantanta acestei ţări, Conchita Wurst, a câştigat ediţia de anul trecut, grupul "Big 5", Franţa, Spania, Italia, Marea Britanie şi Germania, plus invitatul special al acestei ediţii: Australia. Michael Ebeid, director general al SBS, televiziunea australiană care retransmite concursul Eurovision, este încântat de iniţiativa organizatorilor: "Suntem foarte bucuroşi că am obţinut această oportunitate istorică pentru Australia, de a fi reprezentată pe cea mai mare scenă a lumii, la cea de-a 60-a aniversare a concursului Eurovision şi suntem onoraţi că EBU ne-a susţinut să ne îndeplinim această dorinţă. SBS transmite concursul Eurovision de peste 30 de ani şi am văzut în tot acest timp cum dragostea australienilor pentru acest concurs a tot crescut". Potrivit organizatorilor, Australia va putea să voteze atât în cadrul semifinalelor, cât şi în cadrul finalei concursului, ceea ce poate produce unele modificări în calculele geopolitice. De altfel, an de an există discuţii legate de modul cum o ţară sau alta votează la acest concurs, de multe ori calculele fiind făcute în funcţie de interese mai puţin...muzicale. Printre ţările care vor absenta anul acesta de la concurs, din motive diverse, financiare sau politice, se află: Bulgaria, Ucraina, Turcia, Slovacia, Luxemburg.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.