Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul produc frisoane!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 5 mai 2016

Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul produc frisoane!

Anul şcolar se apropie cu paşi mari de final şi toţi actorii implicaţi în actul de învăţământ au intrat în febra celor două mari examene ale verii: Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Se discută de intensificarea pregătirilor în cadrul şcolilor, de recapitulări, meditaţii suplimentare, într-un "hei-rup" demn de o soartă mai bună. Emoţiile sunt uriaşe, dar nici chiar cei mai încrezători dintre optimişti nu se aşteaptă ca procentele celor care trec cu bine de aceste examene să crească spectaculos în raport cu ultimii cinci ani. De altfel, rezultatele de la simulările din iarnă nu hrănesc optimismul, ba din contră.

Primul pas spre reuşită la un examen îl reprezintă ... prezenţa în sala de concurs. Tocmai de aceea vom prezenta calendarele pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Calendarul Evaluării naţionale este următorul: 15-17 iunie - înscrierea; 17 iunie - încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 27 iunie - Limba şi literatura română - proba scrisă; 28 iunie - Limba şi literatura maternă - proba scrisă; 29 iunie 2016 - Matematică - proba scrisă; 1 iulie - afişarea rezultatelor - depunerea contestaţiilor; 2-4 iulie - rezolvarea contestaţiilor ; 5 iulie - afişarea rezultatelor finale după contestaţii. Trebuie reamintit că media de admitere la liceu este compusă din media de la Evaluarea Naţională (75%) şi media din anii de gimnaziu (25%).

Examenul de bacalaureat din 2016 va fi susţinut în perioada 13 iunie - 8 iulie, absolvenţii de liceu vor avea până în 1 iulie probele orale şi de competenţe digitale, iar din 4 iulie vor fi probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 16 iulie. Potrivit calendarului examenului de bacalaureat din 2016, prima sesiune va avea loc în perioada iunie - iulie, candidaţii putând să se înscrie în perioada 30 mai - 3 iunie. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 3 iunie 2016. Startul se va da pe 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în perioada 15-17 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 21-24 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale şi în 27 iunie - 1 iulie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 4 iulie la limba şi literatura română şi în 5 iulie la limba şi literatura maternă, se va continua în 6 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 12 iulie, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate în 16 iulie. A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 până în 22 iulie. Comisiile de bacalaureat judeţene şi cea a municipiului Bucureşti trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfăşoară probele examenului, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise. Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Imediat după ce au fost afişate rezultatele la simulări, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene monitorizarea atentă a programului de pregătire a elevilor de liceu prin inspecţii şcolare tematice şi consultări cu comisiile metodice din licee, precum şi a planurilor individuale de remediere, în cazul elevilor cu rezultate slabe la simulare. Mai mult, pentru elevii de clasa a XII-a, Ministerul Educaţiei a recomandat organizarea unor simulări judeţene şi în prima parte a lunii mai. În 2015, rezultatele obţinute de elevi la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională au fost mai bune decât cele de la simulări.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb