Evaziune de 24 de milioane de euro în sectorul de legume-fructe

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 iulie 2014

Evaziune de 24 de milioane de euro în sectorul de legume-fructe

Procurorii DIICOT au audiat 28 de suspecţi, cetăţeni români, turci şi arabi

Aurel Tănase, Prodcom Legume-Fructe: "Astfel de importuri ilegale pun presiune pe preţul legumelor produse la noi în ţară"

Actualizare 20:04 DGAF: "Prejudiciu de peste 24 milioane euro"

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat şi stabilit un prejudiciu de peste 24 milioane euro (circa 108 milioane lei), reprezentând taxa pe valoarea adăugată (TVA) aferentă comercializării de legume şi fructe către marile lanţuri de retail (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image) din 2012 până în prezent, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Din ianuarie, inspectorii antifraudă fiscală au analizat şi monitorizat activitatea comercială a 62 firme, care au realizat importuri şi achiziţii intracomunitare de legume şi fructe din ianuarie 2012 până în prezent. Conform DGAF, circuitul era controlat de un grup restrâns de persoane de origine turcă şi reprezenta liderul de piaţă în acest domeniu, pentru unii retail-eri fiind chiar cel mai important furnizor, după valoarea contractelor.

Inspectorii susţin că sistemul de fraudare funcţiona pe două paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societăţi-fantomă, fără active, înfiinţate pe numele unor persoane cu situaţie materială precară (cetăţeni români sau arabi, refugiaţi din zone de conflict), care primeau între 100 şi 200 lei pentru fiecare firmă. Societăţile din primul palier, care fie nu declarau obligaţiile fiscale, fie refuzau să le plătească şi intrau în insolvenţă, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori şi facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit să confere aparenţa legalităţii şi seriozităţii necesare colaborării cu marile lanţuri de retail. Timp de doi ani şi jumătate, au fost descărcate şi comercializate săptămânal în România circa 570 tone legume şi fructe (28 TIR-uri), cu predilecţie banane şi portocale provenite din UE (Franţa, Olanda, Grecia şi Italia) şi citrice importate de la o firma din Turcia, controlată de tatăl uneia dintre persoanele implicate.

În fapt, în cazul achiziţiilor intracomunitare, TVA aferentă se înregistra cu taxare inversă, urmând să fie colectată la vânzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin înregistrarea de achiziţii cu TVA deductibil de la firmele-fantomă interpuse pe lanţul de comercializare. În cazul importurilor, obligaţiile fiscale erau preluate de aceleaşi firme-fantomă, iar societăţile de pe al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale. Astfel, prin aceste mecanisme de fraudă, sumele încasate la bugetul de stat reprezentând TVA, în principal, şi impozit pe profit au fost foarte mici în comparaţie cu volumul achiziţiilor intracomunitare sau cu volumul importurilor efectuate. De exemplu, valoarea livrărilor din ultimul an către retaileri a fost de circa 100 milioane euro, perioadă în care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, înregistrându-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat, se mai arată în comunicat.

DGAF a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a asigurat constant sprijinul de specialitate, în baza documentelor procedurale de cooperare încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi DGAF.

Ieri, echipe de inspectori antifraudă fiscală, în cooperare cu organele de cercetare penală din IGPR, au făcut percheziţii la firmele şi persoanele implicate. Au fost identificate stocuri de legume şi fructe de circa 700 tone, sume de încasat de la retaileri echivalentul a 4 milioane euro, terenuri in proprietate in judeţul Ilfov, instalaţii de coacere pentru banane, sume în numerar, autoturisme de lux şi alte active valorificabile, asupra cărora organele de urmărire penală au dispus instituirea măsurilor asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului. În cauză, procurorii au dispus reţinerea a 12 persoane cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, conchide comunicatul DGAF.

---

DIICOT Bucureşti a efectuat, ieri, 46 de percheziţii într-un caz de evaziune fiscală legat de importuri de legume şi fructe din Uniunea Europeană, cu prejudiciu estimat la 24 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

În speţă, au fost vizaţi circa 40 de suspecţi, cetăţeni români, turci şi arabi printre care şi doi funcţionari din Ministerului de Finanţe. Dintre aceştia, 28 de persoane au fost aduse la audieri la sediul DIICOT.

Potrivit procurorilor, activitatea infracţională, desfăşurată de membrii grupului organizat în perioada 2013 -2014, consta în efectuarea de achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit.

Anchetatorii au mai precizat că marfa a fost tranzacţionată engross succesiv prin mai multe societăţi, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului. În lanţul infracţional, au fost folosite şi firme care nu au avut niciodată angajaţi, cu sedii declarate fie în cadrul unor birouri de avocatură, fie la adrese unde se află doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.

Aurel Tănase, reprezentantul Asociaţiei Prodcom Legume- Fructe ne-a explicat că tocmai astfel de importuri sunt cele care pun presiune pe preţul legumelor produse la noi în ţara.

"Din moment ce nu plătesc taxe pentru legumele şi fructele de import, este evident că acestea se pot vinde sub preţul real al pieţei fiscalizate, iar producătorii locali trebuie să lupte cu o competiţie neloială", ne-a spus domnia sa.

De asemenea, anchetatorii efectuează investigaţii cu privire la posibila implicare în activitatea infracţională a doi funcţionari din cadrul ANAF - Direcţia Mari Contribuabili, care ar fi favorizat activitatea membrilor grupului infracţional organizat.

DIICOT a desfăşurat percheziţiile împreună cu 15 echipe de control ale Direcţiei Generale Antifraudă, beneficiind de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Potrivit unor surse judiciare, cei 150 de poliţişti care au participat la acţiune au confiscat cel puţin 10 tone de fructe.

De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIICOT au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare, precum şi a mai multor bunuri mobile (mărfuri perisabile şi autoturisme de lux) şi imobile.

Aceasta este a doua astfel de percheziţie din ultima săptămână, după ce, marţi, cinci persoane din Capitală şi din judeţul Giurgiu au fost audiate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Giurgiu, într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 1,5 milioane euro. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Giurgiu, Cornel Vasilache, cei cinci, administratori ai unor societăţi care se ocupau de achiziţia de legume şi fructe, au efectuat, între 2008 şi 2014, operaţiuni comerciale fictive, prejudiciind statul cu 1,5 milioane de euro.

Recent, Delia Nica, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), estima că evaziunea fiscală în sectorul legume-fructe se ridică la circa 70%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb