Actualizare 09:40 DNA face, de asemenea, percheziţii, în Sibiu
Percheziţii ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au loc în Sibiu, în paralel cu cele ale DIICOT, însă într-un dosar de corupţie, una dintre percheziţii având loc într-o instituţie publică neprecizată încă de comunicatul DNA.
Astfel, potrivit instituţiei, procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârşire, în perioada 2011-2013, a unor infracţiuni de corupţie şi conexe.
Procurorii DNA efectuează trei percheziţii domiciliare în locaţii situate în municipiul Sibiu, dintre care una este sediul unei instituţii publice.
---
Procurorii DIICOT Timişoara desfăşoară în această dimineaţă 14 percheziţii în judeţele Timişoara şi Sibiu, într-un caz ce implică generarea de facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice de către reprezentanţii unor societăţi comerciale.
Totodată au fost emise 18 mandate de aducere pe numele persoanelor suspectate de implicare în activitatea infracţională.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea că, în perioada 2012 - 2014, reprezentanţii legali ai 11 societăţi comerciale au constituit un grup infracţional organizat în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză.
Faţă de membrii grupului infracţional organizat există suspiciunea rezonabilă că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au recurs la falsificarea documentelor de însoţire/recepţie a produselor energetice, au făcut declaraţii false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită şi provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat.
Sumele de bani rezultate din activitatea ilicită au fost transferate la mai multe societăţi comerciale naţionale şi internaţionale inactive, în scopul disimulării adevăratei provenienţe.
Prin activitatea infracţională derulată, membrii grupului infracţional organizat au cauzat un prejudiciu total bugetului consolidat al statului în sumă de 34.044.503 de lei.