Excedentul comercial al Chinei, la nivel record în octombrie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2007

Excedentul comercial al Chinei, la nivel record în octombrie

Totuşi, cifra nu atinge estimările analiştilor

Excedentul comercial al Chinei a crescut până la recordul de 27,05 miliarde de dolari în octombrie 2007, ceea ce amplifică presiunile exercitate asupra autorităţilor de la Beijing de către cei care consideră că yuanul (moneda naţională) este subevaluat. Surplusul a crescut cu 13,5% faţă de octombrie 2006, potrivit cifrelor autorităţilor vamale chineze. Totuşi, nivelul atins luna trecută de excedent nu se ridică la aşteptările analiştilor: 30,8 miliarde de dolari.

Creşterea de 13,5% urmează unui procent mult mai mare consemnat în luna septembrie: 56%.

Exporturile chinzeşti au sporit cu 22,3% în octombrie 2007, la 107,7 miliarde de dolari.

Importurile Chinei au cres-cut cu 25,5%, la 80,7 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai rapid ritm de expansiune din ultimele trei luni.

"Creşterea importurilor arată că cererea pentru materii prime sporeşte datorită investiţiilor semnificative din industria Chinei", declară Michael Dai, economist la "Bank of China" (Hong Kong) Ltd.

Creşterea valorii importurilor a urmat ascensiunii preţului ţiţeiului, metalelor şi altor mărfuri, la nivel global. Numai cotaţia petrolului brut a urcat cu 57% anul acesta.

În primele zece luni din 2007, surplusul comercial al Chinei a însumat 212,4 miliarde de dolari, în creştere cu 59% faţă de perioada similară din anul precedent.

În ce priveşte dinamica monedei Chinei, yuanul, aprecierea acesteia faţă de dolar a accelerat săptămâna trecută, ritmul de creştere fiind cel mai mare înregistrat după momentul eliminării ratei fixe de schimb (iulie 2005). Un yuan mai puternic ar face exporturile chinezeşti mai scumpe, iar banii care ar intra în ţară din aceste exporturi nu ar mai fi atât de mulţi, putând astfel uşura presiunile inflaţioniste.

Ieri, yuanul a coborât cu 0,02% în raport cu moneda americană, având un curs de 7,4124 unităţi/dolar pe piaţa din Shanghai. În intervalul 5-9 noiembrie, yuanul s-a apreciat cu 0,6% faţă de dolar. De la momentul eliminării ratei fixe de schimb valutar, moneda Chinei a urcat cu 11,6% comparativ cu cea a SUA.

Pe relaţia cu SUA, excedentul comercial al Chinei a fost de 15,4 miliarde de dolari, în octombrie, iar pe cea cu Europa - de 13,9 miliarde. În ultimul trimestru, volumul exporturilor este cel mai mare dintr-un an datorită cererii din perioada Crăciunului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb